Parmak derisi neden soyulur?

Nem kaybına bağlı olarak parmak derisinde soyulmaların engellenebilmesi için ilk başta cildi kurutan etkenlerden uzak durulması gerek...

 

Çoğu işimizi yaparken parmaklarımızı aktif halde kullanırız. Yapısındaki ince kaslar hasebiyle en ustalık isteyen işler bile parmakların iyi biçimde kullanılması ile kolay bir biçimde yapılabilmektedir. Bütün vücudumuz gibi parmaklarımız da deri tabakası ile kaplıdır. Boşaltım, solunum ve duyuların alınması gibi işlevleri yerine getiren deri parmaklardaki tırtıklı yapısı hasebiyle ek olarak sürtünmeyi de artırarak cisimlerin daha kolay tutulabilmesine yardım etmektedir. Fakat bazı haller parmak yüzeylerindeki deri soyulabilir ve alt deride yer bulan duyu almaçları bu halde uyarılara daha yakından maruz kalır. Bu da parmaklar deri soyulması meydana gelen kısımlarda hassasiyet yaşanmasına yol açar.

Parmak Derisi Neden Soyulur?

Nem kaybına bağlı olarak parmak derisinde soyulmaların engellenebilmesi için ilk başta cildi kurutan etkenlerden uzak durulması gerekmektedir. Bu amaçla kış mevsiminin etkili olduğu aylarda eldiven giyilmesi, cildi kurutmayan sabunlar kullanılması, ekim ve şubat ayları arasında ellerin ılık suyla yıkanması gibi önlemler parmak soyulmasının engellenmesinde etkili olmaktadır. Bununla beraber cilt tipi için münasip nemlendirici ürünlerin kullanılması da gerekmektedir. Çok cilt bakım ürününün yapısında da bulunan ve cildi nemlendirici-besleyici özellikleri bulunan vazelin bu amaçla diğer cilt bakım ürünleri yanında münasip fiyatlı bir seçenek olarak cilt bakımında kullanılabilmektedir.

 

Belli bir nem dengesine sahip olması gerekli olan deri, aşırı nem kaybederek kuruduğunda da parmak derisinde soyulmalar ortaya çıkabilir. Ellerin soğuk havaya maruz kalmaları, aşırı sıcak suyla yıkanmaları, yıkarken münasip olmayan sabunlar kullanılması ve güneş ışığına aşırı maruz kalmaları gibi haller parmaklarda nem kaybını artıracağından, kurumaya bağlı olarak parmak derisinde soyulmaların görülmesine neden olabilir.

Parmak derisinin soyulmasına neden olan durumlardan birisi de mantar enfeksiyonlarıdır. İyi kurutulmayan ve sık terleyen ellerde daha sık görülebilen mantarlar, bilhassa nemli kalan parmak aralarında çoğalırlar. Parmak aralarında kaşıntı, kızarıklık ve yanma gibi belirtiler veren mantar ek olarak parmak derisinde soyulmalara da neden olabilir. Özel olarak hava almayan ayakkabı tercihi, emici olmayan çorapların giyilmesi, benzer çorabın ya da ayakkabının uzun bir zaman kullanımı, ortak kullanım alanlarında çıplak ayakla dolaşılması gibi hallerde mantar enfeksiyonları ayaklarda çok kolay halde meydana gelebilir ve bu biçimde ayak parmaklarında da deri soyulması ortaya çıkabilir.

El dermatiti gibi cilt rahatsızlıkları da parmaklarda soyulmalara neden olan faktörler arasında yer bulur. Genetik faktörlerin yanında alerjik haller da cilt rahatsızlıklarının ortaya çıkmasında etkili olmaktadır. Parmak derisi soyulmalarının engellenmesi içinse ilk başta bir dermatolog tarafından yapılmış olan muayene ile cilt rahatsızlığının tespit edilmesi gerekmektedir. Yapılmış olan muayenenin sonrasında da doktorun tavsiye edeceği ilaç, merhem ve sprey gibi ilaçların düzenli biçimde kullanılması ile ilgili cilt rahatsızlığı ve bu rahatsızlığa bağlı olarak meydana gelen parmak derisi soyulmaları da önlenebilir.

 

Mantara bağlı parmak derisi soyulmalarında korunabilmek içinse eller hepsinden önce kuru tutulmalıdır. Ek olarak ayak değişik bir organda mantar enfeksiyonu var ise, bu bölümlere çıplak elle temas edilmemeli veyahut temas nihayetinde eller dezenfekte edilmelidir. Bu önlemlerin dışında parmak aralarındaki mantar enfeksiyonlarının iyileşebilmesi içinse doktorun kontrolü altında antifungal kremler yahut ilaçlar kullanılabilmektedir.

Parmak derisinde meydana gelen soyulmaların çok önemli sebebi derinin türlü faktörlere bağlı olarak tahriş olmasıdır. Özel olarak temizlik ürünlerinin ve deterjanların direkt ellere temas ettiği hallerde, parmak derisi kısa bir zaman içerisinde soyulur. Bu gibi hallerde soyulan deri ciltten uzaklaşır ve yerine yeni deri tabakası oluşur. Parmaklarda tahrişe bağlı olarak meydana gelen deri soyulmasının engellenmesi içinse mümkün olduğu kadar kimyevi maddelerin parmaklarla temasından kaçınılması ve temizlik işlerinde koruyucu bir eldiven kullanılması gerekmektedir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Kalp yetmezliği belirtileri adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?