Papatya nasıl bir bitkidir?

Kel papatya, beyaz papatya, Bodrum papatyası, Alman papatyası, Çeşme papatyası, köpek papatyası, İngiliz papatyası, yalancı papatya g...

 

Asteraceae ailesine ait olan papatya dünyanın çokca bölümünde doğal olarak yetişen tek senelik otsu bir bitki olarak bilinir. Papatya bitkisinin çiçekleri çay, sıvı ekstrat, kapsüllerde ya da tabletlerde kullanılmaktadır. Çiçeklerinden elde edilen uçucu yağ ise aromatik ve renklendirici özelliğe sahiptir. İlaç, gıda ve kozmetik sektörlerinde yoğun bir biçimde kullanılmaktadır. Papatya özleri parfüm, losyon, merhem, unlu mamuller, şeker, bitki çayı ve alkollü içeceklerde yer bulur.

Papatya çeşitleri nelerdir?

Kel papatya, beyaz papatya, Bodrum papatyası, Alman papatyası, Çeşme papatyası, köpek papatyası, İngiliz papatyası, yalancı papatya gibi yüzlerce türe sahiptir. Çiçekleri çeşidine göre beyaz, sarı, kırmızı, pembe ve turuncu renklerde olabilir. Beyaz papatya olarak bilinen çeşitleri kırlarda, açık alanlarda ve orman kenarlarında yetişir. İlkbahardan sonbahara kadar çiçeklerini açar.

Papatyanın faydaları nelerdir?

Papatyanın çiçek başlarından demlenerek hazırlanan çay,

Papatya nasıl kullanılır?

Papatya bitkisinin çiçek başları geleneksel tedavi yöntemlerinde çay olarak kullanılmaktadır. Türlü çeşitleri ise tıbbi kullanıma sahiptir ve özellikle yetiştirilir. Toplumdaki genel kanının tersine tüm papatyaların tüketimi sağlık yönünde güvenli değildir. Papatya zehirlenmesi vakaları, yabancı bitkilerin neden olduğu zehirlenmelerin büyük bir parçasını oluşturmaktadır. Bilinçsiz bir biçimde kullanılan bazı papatya çeşitleri içerdiği toksik maddeler sebebiyle zehirlenmelere yol açabilir ve türlü ilaçlarla etkileşime girebilir.

 

180’ den fazla çeşidi bulunan papatyanın tıbbı amacıyla üretilen en meşhur çeşitleri Matricaria recutita L., Chamomilla recutita L., Matricaria chamomilla’dır. Tedavi amacı ile papatya kullanımı için kır ve bahçelerden toplanan papatya çiçekleri yerine, eczanelerde satılan tıbbi papatyaların kullanılması uzmanlarca önerilmektedir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Ginkgo biloba nasıl bir ağaçtır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?