Panik atak nasıl anlaşılır?

Bütün bu belirtilerden minimum dört tanesinin görülmesi panik atak olma ihtimalini arttırır. Böyle bir halde vakit kaybetmeden uzman ...

 

Panik atak, günümüz yaşam şartlarında çokca kişide meydana gelen bir rahatsızlıktır. Aniden meydana gelen kaygı problemleri sebebi ile hissedilen kriz anı olarak tanımlanabilir. Çoğu zaman bir nedeni olmadan ortaya çıkarken kimi zamanlarda sara hastalığı, kansızlık, tiroid bezi rahatsızlıkları, bazı ilaçlar, tramvatik olaylar, beyin tümörü, vitamin eksikliği, kan şekeri düşüklüğü gibi hastalıklar panik atağa neden olabilir. Ek olarak stresin de panik atağı tetiklediği bilinmektedir. Genetik faktörler de panik atağı etkilemektedir. Ailesinde panik atak hikâyesi olanlarda görülme ihtimali artmaktadır.

Çıldıracağını düşünme, kendine ve çevresindekilere zarar verme korkusu

Asabiyet

Çevresini tuhaf değişik hissetme, çevresinin gerçek olmadığı hissine kapılma

Göğüs ağrısı

Bayılacağını düşünme

Ürperme

Ses titremesi

Çarpıntı, kalbin göğüs kafesinden çıkacakmış gibi atması

Ağız kuruluğu

Sıcak basması

Ölüm korkusu

Boğulacak gibi hissetme

Karın ağrısı

Algılama güçlüğü

Nefes alamama, nefes darlığı

El ve ayaklarda uyuşma, vücudumuzun başka bölümlerinde karıncalanma

Felç olma korkusu

Baş dönmesi ( Sık nefes alıp verme nedeni ile beynimize az kan gitmesiyle oluşur.)

Terleme

Bulantı

Bütün bu belirtilerden minimum dört tanesinin görülmesi panik atak olma ihtimalini arttırır. Böyle bir halde vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurmanız gerekir. Panik atak tedavi edilmezse evden çıkmama, beslenme alışkanlıklarında değişmeler gibi günlük hayatı yaşayamaz hale gelebilirler.

 

Panik atağın belli bir yaş grubunda gözlendiği olmamıştır. Yirmili yaşlarından başlayarak her yaş grubunda gözlenebilmektedir. Lakin kadınlarda erkeklere göre daha çok görüldüğü gözlenmiştir.

Panik atak başlayınca takriben on beş dakika süresince şiddetlenerek artar. On beş dakika nihayetinde azami seviyeye ulaşmış olur. Devamında yavaşça azalır. Bu süre bazen yarım saat yahut bir saate kadar uzayabilmektedir. Bu zaman zarfında hasta öleceğini düşünebilir. Gayet zor geçirilen bir kriz anıdır. Peki panik atak nasıl anlaşılır?

Uzman kontrolünden geçmeden ilaç alınması hayli sakıncalıdır. Kalp veyahut tansiyon ilaçları kullanmak gibi haller hayli sakıncalıdır. Ek olarak sakinleşmek için alkol almakta istenmeyen sonuçlar ortaya çıkarabilir.

Hastalığın tedavi edilebilmesi için ilk başta nedeni belirlenmelidir. Sonrasında ilaç tedavisi eşliğinde psikoterapi tedavisi uygulanarak hastalık tedavi edilmelidir. Tedavi süresi hastaya göre değişmekle beraber minimum bir sene sürer.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Oruçluyken baş ağrısı nasıl geçer? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?