Overlok nasıl yapılır?

Overlok işleminin el ile yapılmış olması biraz uğraştırıcı ve bir o kadar da zaman israfı olarak adlandırılabilir. Bu neden ile bu iş...

 

Dikiş yüzyıllardır gerek açılan bir yarayı kapatmak gerekse de bir elbise ortaya çıkarmak için kullanılan türlü iğne ve iplikler vasıtasıyla gerçekleşen bir işlemdir. Çok hayat kurtarıldığı gibi bir çok da moda ikonu yaratılabilmektedir.

Overlok işleminin el ile yapılmış olması biraz uğraştırıcı ve bir o kadar da zaman israfı olarak adlandırılabilir. Bu neden ile bu işlemi yapmak için tasarlanmış makineler piyasada overlok makinesi adı altında satışa sunulmaktadır. Bu makineler vesilesiyle saatler alabilecek bir overlok işi saniyeler içerisinde gerçekleşmektedir. Üstelik bu makineler sırası ile, kesme, katlama ve dikme işlemlerini çok kısa süreler içerisinde yapabilir.

Dikiş gerek tıp gerekse hobi ya da moda alanlarında olsun türlü tekniklere ve türlü materyallere sahip olabilir. Dikiş konusunda tıp dalını bir kenara koyarsak eğer, diğer dallar için türlü uygulama işlemleri ve bu işlemlere ait uygulama adları bulunur. Bunlardan bazıları, teyel dikiş, düz dikiş, makine dikişi, kenar bastırma, hıristo teyeli, ilik dikişi ile kenar baskısı, sürfile, tamamlama dikişi ve onarım gibi adlarla anılır. Dikişin diğer detaylı uygulaması da overlok işlemidir. Bu işlem son günlerde, evlerde nerede ise halkın yüzde doksanının kullandığı halı kenarlarına yapılmaktadır. Lakin bu işlemin toplum dilinde varlığı her ne kadar halı ile sınırlı olsa da, esasen bugün üzerimizde olan hemen her kıyafette overlok işlemine rastlamak mümkündür.

 

Overlok işlemi için kullanılan kumaşın kenarı önce düzgünce kesilir. Sonrasında kesilen bu kumaş asıl kumaşın üstüne katlanır. Sıra sıra çapraz dikişler kullanılarak, kesilmiş ve asıl kumaş birbirlerine kenarları denk gelecek halde dikilir. Bu işlemde kesilen ve asıl kumaşın birbirini örtmesi çok önemlidir. Böylece overlok işlemi gerçekleştirilmiş olur. Overloklu bir kumaş ile overloksuz bir kumaş arasında gözle görülebilecek bazı farklılıklar bulunur. Overloksuz kumaş zaman geçtikçe dış bölgelerinden iplik iplik olarak ayrılmalar yaratmaktadır. Bu ayrılmalar zaman geçtikçe sökülmelere ve ayrıca yırtıklara yol açabilmektedir. Öte yandan overloklu bir kumaşta ise kenar bölgelerinden bir yırtık yada sökülme görülmemektedir. Daha uzun bir zaman kullanım için tercih edilir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan İğne oyası nasıl yapılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?