Otomobil nasıl temizlenir?

:...

 

Temiz araba sadece göze hitap etmekle kalmaz, benzer zamanda aracın ömrü uzar ve tekrar satışı daha kolaylaşır. Arabanızı temizlemek sadece yanlışlıkla koyduğunuz malzemeleri çıkarmaktan ibaret değildir, kiri, pisliği ve kötü kokuları da yok etmeniz gerektiği anlamına gelir. Doğru temizleme prosedürlerini takip eder ve bunları düzenli uygularsanız arabanızın içi her hafta harikulade görünecektir.

Döşeme, Pencere ve Sabit Yüzeyler

Koltukları silin. Koltuk yüzeyine soda serpin ve nemli bez yardımı ile silin. Başka bir bezi bulaşık deterjanı ve su karışıma batırın ve koltukları tekrar silerek durulayın. Soda koltuklarınızı yağ-bazlı temizleyicilerden daha nazik bir şekilde temizleyecektir.

Döşemeli koltuklarda meydana gelen küf, leke ve kokuları limon bazlı temizleyicilerle halledebilirsiniz. Kumaş üstüne direkt püskürtün. Beş dakika kadar kumaşa işlemesini bekleyin. Kuru bir bez alın ve 30 saniye sıkıca bastırarak bölgeyi kurulayın. Bezi kumaşa sürtmeyin. Alan kuruyana kadar tamponlama işlemini tekrarlayın.

Zor ulaşılabilecek alanlar için bir diş fırçası kullanın. Bozuk para bölmesi gibi sert yüzeyleri nemli diş fırçası ve pamuklu çubukla fırçalayabilirsiniz. Temizleyici spreyi panel, pervaz, direksiyon ve pencere önlerine püskürtün. Daha sonrasında temiz bezle silin.

Camsil sudan daha iyi iş görecektir.Tek seferde tek bir pencereye camsil püskürterek çalışın. Pencerenin üstünden altına doğru bezle silin. Hiçbir çizgi veyahut leke kalmayana kadar işlemi her pencerenin iç ve dış yüzeyinde tekrarlayın.

 

Sirke

Soda

Su

Kova

Sert-kıllı fırça

Metal kaşık

Uzatmalı hortum eki ve elektrikli süpürge

Hava kompresörü

Diş Fırçası

Boya tineri

Boraks

Temiz bez

Cam temizleyici

Limon

Araç halı temizleme solüsyonu

WD-40

Tuz

Saç spreyi

Bulaşık deterjanı

Kağıt havlu

Pamuklu çubuk

İpucu ve Uyarılar

Solan halılarınızı su ve amonyak karışımıyla parlatabilirsiniz.

Köpeğiniz de sizinle seyahat edecekse, boraks benzer zamanda pire ve yumurtalarını da öldürmektedir.

Süpürülecek çok fazla kir var ise, koltukları bütünüyle çıkarabilirsiniz.

Dağınık halıları sıvı reçine kullanarak sabitleştirebilirsiniz.

Yün halılarda amonyak kullanmak, halının hem rengini aynı zamanda dokusunu bozacaktır.

Malzemeler

:

Çöpleri çıkarın.

Temizlik başlamadan önce çöpleri aracınızdan çıkarın ve atın. Gıda ambalajları, soda kutuları ve kağıtlarını arabanızdan çıkarken atmazsanız hemen birikirler. Spor veyahut yürüyüş çantanız gibi düzenli kullandığınız malzemelerinizi de aracınızdan çıkarın. Temizlik başlamadan önce her şey araban çıkarılmalıdır.

Aracınızı süpürürken değişik süpürge uçlarını kullanabilirsiniz. Uzatma hortumu ve ekleriyle arabanızı süpürün. Tozun aşağı düşmesi için, arabanın üst bölümünden başlamak suretiyle aşağıya doğru süpürün. Süpürgenin fırçasıyla, koltuk ve minderlerin altını sonra da minderleri ve bagajınızı süpürün. Kokan halılara bolca boraks serpin. Bir saat bekletin. Süpürün. Elektrikli süpürgenizin başlığını değiştirerek koltukların ve siperlerin arasını da temizleyin.

 

Küçük boşluklarda biriken kirleri çıkarmak için hava kompresörü kullanabilirsiniz. Bütün bölümlere ulaşabilmek için koltukları ileri geri hareket ettirin.

Halı Lekelerini Temizleyin

Kahve lekelerini soğutulmuş su ve kağıt havlu kullanılarak silin. Araba halısı temizleyiciyi yahut camsili lekeye püskürtün. Alanı beş dakika bekletin ve silin. Camsil tercih etmenizde yarar var çünkü camsiller arkasında köpük kalıntıları bırakmaz.

Yağlı lekeleri ortadan kaldırmak için lekelere temiz, pamuklu bir bez ile boya inceltici (tiner) uygulayın. Alanı bezle silin ve kalan kiri emene kadar alanı tuzla kaplayın. Daha sonrasında süpürün.

Benzin lekeleri için, bir litre suda 1 çay kaşığı sirkeyle 1 çay kaşığı hafif bulaşık deterjanını katıştırın. Bu karışımın içine bez batırarak lekeyi ovun. Kurumasını bekleyin. Deterjan lekeyi temizlerken, sirke de kokuyu alacaktır.

Boya lekelerini çıkarmak bikaç adımı gerektirmektedir.Önce metal bir kaşık yardımı ile fazla boyayı kazıyın. Lekeye WD-40 püskürtün ve bir kaç dakika bekletin. Lekeleri ortadan kaldırmak için küçük, sert-kıllı bir fırça kullanın. Daha sonrasında bir kağıt havlu ile silin. Lekeye spreyi tekrar püskürtün ve bulaşık deterjanıyla tampon yapın. Tekrar fırça kullanın ve nemli kağıt havlu ile lekeyi silin. Bütün boya işaretleri çıkana kadar işlemi tekrarlayın.

Mürekkep lekelerini çıkarmaya bir kağıt havlu ıslatarak başlayın. Lekeye, mürekkep fazlasını almak için ıslak kağıt havluyla tampon yapın. Kağıt havluyu lekeye sürmeyin çünkü bu mürekkebi dağıtarak lekenin yayılmasına neden olabilmektedir. Mürekkep lekesi üstüne saç spreyi püskürtün ve bir dakika bekletin. Yavaşça temiz havlu ile silin. Gerektiği kadar tekrarlayın. Bu mürekkep lekesinin boyutuna bağlı olarak bikaç kez sürebilir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Yönetici nasıl geliştirilmeli? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?