Okyanusya kıtasının iklimi nasıldır?

Ek olarak Melbourne ve Sydney yaklaşık Türkiye'yle benzer enleme denk geldiği için oradaki iklim Türkiye'ye benzer. Tek farkı, Türkiy...

 

Güney yarım kürede bulunan Okyanusya diğer kıtalara göre tropikal ve iklim çeşitliliğiyle daha farklıdır. Kuzeyi yağış altında kış geçirirken güney doğusundaki ve güney batısındaki çöllerde kuraklık görülebilmektedir. Adaları çoğu zaman tropikal iklimler yaşar o yüzden pek değişiklik görülmez. Avustralya'da ise hal başkadır. Ayrıca insanlar mevsimlere göre şehir değiştirir.

Ek olarak Melbourne ve Sydney yaklaşık Türkiye'yle benzer enleme denk geldiği için oradaki iklim Türkiye'ye benzer. Tek farkı, Türkiye'de Ocak'ta kışken Sydney'de Ocak ayında yaz görülmektedir ama iklim aynıdır. 

Avustralya'da diğer çoğu ülkeye ve kıtaya ters olarak Mayıs ve Ekim ayı arasında kış görülmektedir. Temmuz ayında ülkece en yağışlı ve soğuk günleri yaşarlar. Bu tarihlerde dağlık kısımlarda 5 ile -5 arasında değişir sıcaklık. Tropikal iklim görülebilen yerlerde ise sıcaklık sürekli yüksektir 5 ile 30 arasında değişir. Avrupa'da yapılanın tersine daha sıcak yerlere gitmek için güneye değil kuzeye gidilir. Avustralya'nın güneyindeki Tanzanya adasında Alp iklimi görünürken, kuzeyindeki Darwin'de Astropikal Muson görülmektedir. Aralarında çok fazla iklim farkı bulunan bölümlere sahip Avustralya'da en yaşanılacak yerler sahil şehirleridir. Mesela Sydney'de yılın 300 günü güneş hakimdir. Adelaide, Perth, Sydney, Brisbane, Melbourne güzel iklimi hasebiyle nüfusun yoğunlaştığı şehirlerdir. Yazları serin kışları ılıktır. 

 

Avustralya'nın büyük bir bölümü kuru ve ılıktır. Gün içerisinde averaj 8 saat güneş görürler ve yaz ayları yüksek sıcaklıklar vardır. Muson ikliminden etkilenen Avustralya'da Muson yağmurları ekim ve şubat ayları arasında hayli meşhurdur ama yüzölçüm olarak fazla olan iç kesimlere yağmaz. Her kısmı değişik iklimlere sahip bir ada olan Avustralya'da Akdeniz iklimi, Sıcak Çöl iklimi, Savan iklimi, Alp iklimi, Muson iklimi ve Orta Kuşak Okyanus iklimi görülmektedir.

Güneydoğu ve güneybatısının iç kısımlarında bulunan çöller nerdeyse hiç yağış almaz. Bu nedenle iç kesimler gelişememiştir. Yağışın senelik 500 milimetrenin altında olduğu bölümlerde inanılmaz kuraklıklar yaşanır ve insanlar daha ılık yerlere giderler. Akdeniz iklimi ülkenin güneybatı sahilinde ve Murray Nehir Vadisi'nde görülmektedir. Çölden kaçanların uğrak yerlerindendir. Islak ve kuru adı verilen mevsime sahip bölgeleri vardır. Darwin ve Caims tam anlamıyla ıslak ve kuru mevsime sahiptir. Bu bölümlerde Aralık'tan Nisan'a kadar yağmur yağar, diğer aylarda ise yüksek sıcaklıklar görülmektedir. Yağmur sebebiyle sel baskınları, çamur nehirleri oluşur, yaşamı hayli zorlaştırır. Nüfus bu sebeple seyrektir. 

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Kırgızca nasıl bir dildir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?