Okul aile birliği nedir?

Öğretmenler, aileler ve veliler arasında, iletişimi sağlayarak, öğrencilerin daha iyi eğitim alması amacı ile oluşturulmuş tüzel bir ...

 

Çocuklar ilk eğitimlerini 6 yaşına gelene değin aileden alır. 6 yaşından sonra okula başlayan çocuklar, yeni çevre edinir. Bu yeni çevreye uyum sağlamak zaman alır. Derken çocuklar okula alışır. İlkokul, ortaokul, lise derken, çocuklar yetişkin olana kadar okulla bağlantı durumunda olur. Günün büyük çoğunluğu okulda geçmektedir. Hal böyleyken, çocukla aile arasına bir mesafe girer. Veli, okulda olup bitenlerden bihaber, öğretmen ailede olup bitenlerde bihaber. Böyle bir halde iletişim problemi ile karşılaşabiliriz. İşte bu iletişimsizliği engellemek için MEB tarafından Okul Aile Birliği oluşturuldu. Okul Aile Birliği nedir? Görevleri, amaçları nelerdir? 

Okul Aile Birliği Nedir?

Öğretmenler, aileler ve veliler arasında, iletişimi sağlayarak, öğrencilerin daha iyi eğitim alması amacı ile oluşturulmuş tüzel bir kurumdur. Bu tüzel kurum, kurulduğu okulun adını alır. Okul Aile Birliği Yönetmeliği, MEB tarafından düzenlenmiştir. Bu yönetmelik doğrultusunda amaçlar ve görevler yerine getirilir.

Okul Aile Birliği’nin Amaçları Nelerdir?

Okul Aile Birliğinin görevini somutlaştırmak için şöyle misal verebilirim. 2013 senesinde okullarda öğrenciler için serbest kıyafet izni geldi. Bu kararı eleştirenler de oldu, doğru bulanlar da oldu. Daha sonrasında MEB’in aldığı karar doğrultusunda, bu karar Okul Yönetimine ve Okul Aile Birliği’ne verildi. Her okul, kendi Okul Aile Birliği’ni toplayarak, öğrencilerin sivil mi, yoksa formayla mı gelecekleri kararını aldı. Bundan dolayı veliler çocukları için doğru buldukları karara katkı sundular.

 

Okulun genel ve özel hedeflerini gerçekleştirmek amacı ile, aile, veli ve öğretmenler arasında işbirliğini sağlamak en ehemmiyetli amaçtır. Bu amaç doğrultusunda, yapılmış olan toplantılar dâhilinde, maddi imkânı olmayan öğrencilere yardım ederek, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amaçlardan biridir. Ek olarak Birlik, okulda uygulanacak olan sosyal, kültürel kursların açılmasını talep edebilir. Etkinliklerin yürütülmesi konusunda teklif sunabilir. Bunun sayesinde velilerin de haberdar olduğu etkinlikler gerçekleşir. Çocuklar kendilerini en iyi biçimde geliştirir.

Okul Aile Birliği Organları

Birliğin üç organı vardır:

Yönetim Kurulu: Yönetim kurulu, yalnızca anne-baba olan velilerden ve okul yaptırmış olan hayırseverlerden oluşur. Beş üyesi vardır. Görev süresi bir yıldır.

Denetleme Kurulu: Bir veli ve iki öğretmenden oluşmak üzere, üç asil, üç yedek üyesi vardır. Senede minimum iki kere yönetim kurulunun faaliyetlerini inceler.

Genel Kurul: Üyelerden oluşur. Okul açılınca müdürün davetiyle, veyahut en geç ekim ayının nihayetinde toplanır. Genel kurul toplantılarında kararlar, oy çokluğu ile alınır. Okulun internet sitesinde yahut panolarda ilan edilir.

 

Okul Aile Birliği vesilesiyle; çocuklarımızın okulundan, faaliyetlerinden, imkânlarından haberdar oluruz. Öğretmenlerle iş birliği yaparak, çocuklarımıza daha iyi bir eğitim sağlarız.

Okul Aile Birliği’nde Üyelik

Okul yöneticileri, öğretmenler, veliler, on sekiz yaşını geçmiş kursiyerler tabii üyedir. Bu üyelik, okul ile ilişik kesilene kadar devam eder.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Toefl konuları adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?