Okçuluk nedir?

Sağ gözünün kullanan okçular yayı sol elleriyle, sol gözünü kullanan okçular ise yayı sağ elleriyle tutar. Her atış takriben 20 saniy...

 

Okçuluk, köken olarak insanlık tarihin başlarına dayansa da çağımızda avcılık ve savaşçılık kökenlerinden uzaklaşmıştır. Spor dalı olarak okçuluk, yuvarlak bir hedefi vurup maksimum puanı alma uğraşındaki iki ya da daha fazla okçunun mücadelesi biçiminde geçmektedir.

Sağ gözünün kullanan okçular yayı sol elleriyle, sol gözünü kullanan okçular ise yayı sağ elleriyle tutar. Her atış takriben 20 saniye sürmesine karşın hayli yorucu bir spordur. Okçular, atış aralarında yaylarını aşağıda tutarak güçlerinden tasarruf etmeye çalışırlar.

Olimpik yaylar, karbon fiber malzemeden üretilir. Olimpik yayın boyutları, 122 cm ile 178 cm arasında değişir.

Okçuluk, ilk kez 1900’de Olimpiyat’ta boy göstermiş lakin uluslararası genelgeçer kuralları olmadığı için 1920’den sonra Olimpiyat Oyunları kapsamından çıkarılmıştır. 1931’de kurulan Dünya Okçuluk Federasyonu (FITA) ile bu karışılık son bulmuş ve 1972’de Münih’te düzenlenen Olimpiyat’la beraber okçuluk hem kadınlar aynı zamanda erkeklerde tekrar olimpik bir branş durumuna gelmiştir. Olimpiyat’ta okçuluk branşında toplam dört altın madalya dağıtılır. Bunlar; erkekler takım, erkekler kişisel, kadınlar takım ve kadınlar kişisel yarışmalarıdır. Dört kategoride de okçular 70 metrelik mesafeden atışlarını gerçekleştirirler. Okçular turnuva öncesi kişisel atışlar yaparlar ve şurada okçuların kaçıncı seri başı olacakları belirlenir. Kişisel yarışmalarda 64 sporcu biri birileri ile eleme usülü eşleşir. Beş set üstünden yapılmış olan karşılaşmalarda okçuların set başına 3 ok hakkı bulunur. Seti kazanan okçu iki puan alır iken, eşitlik durumunda birer puanı hanelerine yazdırırlar. Karşılaşma sonuç kısmında iki okçu da beş puandaysa, her ikisine de bir ok verilir ve en iyi atışı yapan müsabakayı kazanmış olur. Takım karşılaşmalarındaysa her ülke üç okçuyla yer bulur. Dört seri başı ülkenin direk çeyrek finale çıktığı oyunlarda, geri kalan sekiz ülke diğer dört çeyrek final bileti için teklerde olduğu gibi eleme usülü eşleşirler. Her üç okçunun sekiz oku vardır ve toplam 24 atış sonuç kısmında daha çok puana sahip olan ülke mücadeleden galip ayrılır. Eşitlik halinde her iki takım da üçer atış daha yapar ve kazanan belli olur.

 
 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Doğa sporları nelerdir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?