Obezite tedavisi
Beslenme ,antreman ve davranış değişikliği tedavisine pozitif yanıt vermeyen kişiye ilaç tedavisi uygulanabilir fakat piyasada pek ço...
Vücudumuzdaki yağ dokusu kütlesinin artması ile kişinin aşırı kilolu olması olarak tanımlanan obezite, son yıllarda insanoğlunun doğumundan ölümüne kadar olan yaşam evresindeki en büyük sorunlarından biri şekline gelmiştir. Obezlik, kalp damar hastalıkları, tip 2 diyabet, hipertansiyon hassasiyeti ve kansere de direk etki etmeye başlamıştır. Sigaradan sonra önlenebilir ölümlerin en ehemmiyetli nedenleri içinde yer alır.
4-İlaç tedavisi
Beslenme ,antreman ve davranış değişikliği tedavisine pozitif yanıt vermeyen kişiye ilaç tedavisi uygulanabilir fakat piyasada pek çok ilaç olmasına karşın obezite tedavisine direk etki eden ilaç henüz bulunmamaktadır.
5-Cerrahi tedavisi
İlaç tedavisinden sonuç alamayan BKİ’si 40’dan büyük olan ve BKİ’si 35-40 arasında olupta hastalık için yüksek risk taşıyan kişilere son çare olarak uygulanabilmektedir.
Yağ oranın hesabı zor olduğundan Beden Kitle İndeksi hesabıyla kişinin kiloluluk ve obezite değerlerine ulaşılabilmektedir. Beden Kitle İndeksi, kişinin kg cinsinden ağırlığının, boyunun metre cinsinden karesine bölümüyle ortaya çıkmaktadır. Beden Kitle Endeksi 25-29 kg/m2 arasında olan kişiler preobez veya fazla kilolulu, 30 kg/m2 den büyük olan kişiler Obez , 40 Kg/m2 den büyük olanlar ise Morbid Obez yahut Öldürücü Şişmanlık olarak kabul edilmektedir.
Obezite aşırı beslenmeyle direkt ilgili olmasına karşın nedenleri içinde hareket azlığı ve genetik faktörler de bulunur. Tedavi girişimleri hastanın risk düzeyine ve sağlık problemlerine göre düzenlenmektedir. Türkiyede obezite tedavisinde uygulanan yöntemleri 5 başlık altında inceleyebiliriz.
1-Tıbbi beslenme tedavisi
Kişinin günlük beslenmesiyle aldığı kalori miktarının, harcadığı kalori miktarından uzun bir zaman olarak fazla olması sonucu kilo alması kaçınılmazdır. Kişinin var olan durumu anlaşılarak beslenme alışkanlıkları da dikkate alınınca ona özel beslenme programı uygulanmalıdır. Kişinin uyum sağlaması açısından beslenme programının lezzetli ve kolay uygulanabilir olması önemlidir. Yapılmış olan beslenme programıyla başlangıç olarak günlük alınan kalori miktarı 500 ile 1000 arasında azaltılır.
2-Egzersiz
İyi bir beslenme programı fiziki aktivite ile kombine edilirse kısa zamanda vücudumuzdaki yağ oranında azalmaya ve kas kütlesinde artışa neden olabilir. Kişinin yapacağı fiziki etkinlikler benzer beslenme programında olduğu gibi ona özel olmalıdır. Çoğu zaman hafta içinde asgari 3 kez olacak biçimde otuz dakika süreli tempolu yürüyüşlerle başlanır, uygulanabilirlik düzeyine göre tekrar ve zamanda artışa gidilebilir.
3-Davranış değişikliği tedavisi
Kişinin beslenme ve antreman programına uyum zorluğu yaşadığı hallerde terapist kullanılarak yapılmaktadır. Davranış değişikliği tedavisinde amaç kişinin motivasyonunu arttırmaktır.