Obezite nasıl ölçülür?

Tabii ki kişiler veyahut uzmanlar belirleyici etkenlerle bu hastalığa yakalanıp yakalanmadığını anlayabilirler. Bu etkenler; boy ve k...

 

Şişmanlık ve bilimsel adıyla obezite, zamanımızda estetik sorunun çok ötesinde, ciddi bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Vücudumuzda normalin üstünde yağ dokusu birikimi, sadece hareketlerimizi kısıtlamakla kalmaz. Vücut sistemi içinde diğer sistemleri de etkileyerek çok hastalığa zemin hazırlar. Bu anlamda obeziteyi, insan yaşamını kısaltan ya da yaşam kalitesini negatif etkileyen bir hastalıktır.

18.5-24,9: Normal; Kişi bu endeks değerinde ise, kilosunun vücudumuzu için ideal olduğunu, spor gibi fiziki aktivitelerle ve düzenli beslenmeyle bu kiloyu koruması gerektiğini ifade etmektedir.

25-29,9: Fazla kilolu; Bu değerler kişi için bir sınırdır. Obeziteye yönelik bir risk altında olduğunu ifade etmektedir. Bu hali göz önünde bulundurarak önlem alınması gerekmektedir.

35-44,9: Şişman(Obez) II. Sınıf; Şişmanlığın ileri bir safhasında olduğunuzu ve risklerin artacağı bir evre olup, acilen bir doktora başvurarak, normal ağırlığa inmek için önlemlerin alınması gerektiğini ifade etmektedir.

30-34,9: Şişman(Obez) I. Sınıf; Obezite içinde sınıflandırılmış başlangıç evresidir. Kişinin şişman olduğunu ve bazı rahatsızlıkların(diyabet, kalp ve damar hastalıkları vs.) ortaya çıkmasında risk oluştuğunu ifade eder. Daha başlangıç evresindeyken hemen bir diyetisyen ya da uzman bir doktora başvurulmalıdır.

45 ve üstü: Aşırı Şişman(Aşırı Obez) III. Sınıf; Aşırı şişmanlığın sonucu hastalıkların ortaya çıkabileceği, çok yoğun bir tedaviye girerek bu rahatsızlığın çözülmesi gerektiği endeks olarak ifade edilir.

 

0-18,4: Zayıf; Bu tanıma göre kişi boyuna göre vücut ağırlığının az olduğunu, yani zayıf olduğunu ifade eder. Zayıflık ise sağlıklı olmak açısından ilerde bazı sorunların yaratabileceği bir hal olduğundan, dengeli ve düzenli beslenme ile kişinin ideal, istenen kiloya gelmesi sağlanmalıdır, teşhisi yapılmaktadır.

Tabii ki kişiler veyahut uzmanlar belirleyici etkenlerle bu hastalığa yakalanıp yakalanmadığını anlayabilirler. Bu etkenler; boy ve kilo değerleri olup, bu değerleri kullanarak bir formülle ortaya çıkarılmıştır. Bu formüle de “Vücut Kitle Endeksi” denir. Bu endeks sonucuna göre kimselerin obezite olduğu yahut risk altında olabileceği durumu belirlenir.

Vücut kitle endeksi; kişi ağırlığının (kilosunun); boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle hesaplanmaktadır. Örnek vermek gerekirse; 165 cm boyunda ve 110 kg ağırlığında olan bir kişi, bu formüle bağlı hesaplama sonucu, vücut kitle endeksi 40.4 kg/m2 gibi bir değer çıkacaktır. Bu değere göre de kişinin “şişman (Obez)” olduğu meydana gelir. Bu çıkan vücut kitle endeksi değerleri belli aralıklar ile tanımlanmıştır. Bunlar; 0-18.4: Zayıf, 18.5-24.9: Normal, 25-29.9: Fazla Kilolu, 30-34.9:Şişman(Obez)- I. Sınıf, 35-44.9: Şişman(Obez)- II. Sınıf, 45 ve üstü: Aşırı Şişman(Obez)- III. Sınıf olarak gruplandırılmıştır.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Obezitenin nedenleri nelerdir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?