Obezite nasıl bir hastalıktır?
Daha yaygın olan diğer bir belirti ise bitmek bilmeyen bir yeme isteği ile hareket etmeden kaçınmadır....
Yakın zamanımızda çağın hastalığı olarak bilinen obezite, Türkiye'de her beş kimseden birinde görülmektedir. Gittikçe yaygınlaştığı göz önünde bulundurulursa, obezite hakkında bilgi sahibi olmak son derece önemlidir.
Obezitenin Belirtileri
Daha yaygın olan diğer bir belirti ise bitmek bilmeyen bir yeme isteği ile hareket etmeden kaçınmadır.
Obezitenin kabul edilen diğer önemli belirtisi ise vücudumuzun yağ endeksidir. Kadınlarda %25, erkeklerde ise %30 oranında yağ endeksi üst sınır olarak kabul edilir. Bu oranların üstünde yer bulan vücut yağ oranı kişinin obez olduğunu göstermektedir
Obezitenin en büyük belirtisi vücut endeksidir. Boy-kilo endeksinde meydana gelen ideal kilodan %20 oranında daha kilolu olma durumu obezitenin en büyük belirtisi olarak kabul edilir.
Obezite, yakın zamanımızda her yaş grubundan insanda görülmektedir. Nadir olarak primer bir hastalıktan meydan gelir. Genelde vücudumuza alınan enerjinin fazla olması ve bunun harcanmaması nihayetinde depolanmasıyla ortaya çıkar. Yaşlara göre bakıldığı zaman obezite risk grupları şu biçimde sıralanabilir;
Obezite, en basit anlatımı ile vücutta enerji depolayan yağ hücrelerinin vücut çalışmasında yüksek düzeyde risk oluşturacak oranda artması halinde tanımlanır. Obezite halinde vücudumuzun yağ kütlesinin yağsız kütlesine oranı aşırı artış göstermektedir. Bu hal nihayetinde vücudumuzun boy-kilo endeksinde bozulma görülmektedir ve kimselerin fiziki görünümünde güzel olmayan değişimler meydana gelir.
Yeni Doğanlar: Aşırı kilolu doğan bebeklerin obezite riski altında olduğu bilinir. Ek olarak sezaryen doğan bebeklerde obezite riski daha yüksektir. Bu halde anne sütünün sonrasında bebeklerin beslenmesine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Çocuklar ve Ergenler: Obezite riski özel olarak 5-6 yaş grubunda ve ergenlik çağında yüksektir. Bu çağlarda beslenmeye dikkat edilmesi gerekmektedir. Ergenlik zamanında obeziteye yakalananların kalan hayatları boyunca obezite ile mücadele ederler.
Yetişkinler: Yetişkinler obezite riskinin azami olduğu grupta bulunurlar. Bilhassa beslenme düzensizliği ve egzersiz eksikliği temel neden olarak bilinir. Yetişkinlerde görülebilen obezite riski başka hastalıkların varlığına ve ilaç kullanımına bağlı olarak da varlık gösterebilir.
Bu gruplar dışında şeker hastası olanlar, kortizonlu ilaç kullananlar, kötü huylu kolestrol varlığı bilinenler, yoğun ölçüde alkol tüketenler, kalp ve damar yolu rahatsızlığı olanlar obezite risk grubunda yer bulur