Nergisin cilde faydaları nelerdir?

Nergis bitkisinin en bilinen kullanım şekillerinden birisi de yağıdır. Nergis yağı eczanelerden ve aktarlardan kolay bir şekilde temi...

 

Çok miktarda çeşidi bulunan nergis, nergisgiller ailesine ait bir çiçektir. Beyazlı ve sarılı çiçekler açar. Boyları maksimum 80 cm'ye kadar uzar. Hayli güzel görünümlü bir çiçektir. Türkiye'de hassaten Ege Kısmında yetişir. Başta cilt sağlığı olmak üzere insan vücudumuzu üstünde çok miktarda etkisi olan bir çiçektir.

Nergisin kullanım şekilleri

Nergis bitkisinin en bilinen kullanım şekillerinden birisi de yağıdır. Nergis yağı eczanelerden ve aktarlardan kolay bir şekilde temin edilebilmektedir. Nergis yağı cildin ilgili bölümüne masaj yapılarak uygulanabilir. Diğer bir kullanım yöntemi ise bir adet küp şekere birkaç damla damlatarak tüketilmesi şeklindedir.

Nergis bitkisinden bitki çayı elde edilerek kullanılabilmektedir. Çay bitkinin çiçeklerinden ve yapraklarından elde edilir. Çiçekler ve yapraklar kuru veyahut taze olarak kullanılmaktadır. Bir nebze nergis, kaynamış suya eklenir. Sonrasında bir zaman dinlendirildikten sonra tüketilebilmektedir. Çay, bir pamuk yardımıyla kompres yapılarak da cilde uygulanabilir. Cilde uygulama yapıldıktan sonra takriben otuz dakika ilgili bölüme su değdirmemekte yarar vardır. Sonrasında çokça su ile arındırılır.

Nergis bitkisinin etkileri hayli güçlüdür. Bu yüzden dikkatli tüketilmelidir. Bitkinin soğanları zehirlidir; mutlaka tüketilmez. Nergisin tüketiminde doz aşımına dikkat edilmesi gerekmektedir. En bilinen görülebilen yan etkileri bulantı, kusma ve kasılmalar şeklindedir. Devamlı bir hastalığın varlığında veyahut düzenli ilaç kullanımı halinde uzman tavsiyesi olmadan kullanılması sakıncalıdır. Nergisin kas gevşetici özelliği vardır. Bu özelliği düşük yapmaya neden olabilir. Bu neden ile gebe kadınlar tarafından muhakkak kullanılmaz.

 

Nergisin cilt üzerindeki etkileri

Açık yaraların kapanmasına yardımcıdır.

Karaciğerden kaynaklanan cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.

Cilt tonunu eşitler.

Çıbanları olgunlaştırıp kısa zamanda iyileşmesini sağlamaktadır.

Selülitlerin giderilmesinde etkili olmaktadır 

Tahriş olmuş ciltlerde onarıcıdır. 

Hücre yenileyici özelliği vardır. Bu vesileyle cildin yaşlanmasını geciktirir. Cilde genç ve sağlıklı görünüm kazandırır ve sarkmalar ile kırışıklıkları engeller.

Kuru ciltlere gayet yararlıdır. Bu tarz ciltlerde meydana gelen çatlakları tedavi edici özelliği vardır.

Güneş ışınlarına karşı koruyucudur. Ek olarak güneş yanıklarına da iyi gelir.

Nemlendirici özelliği vardır.

Mantarlara karşı kullanılmaktadır.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Devedikeninin cilde faydaları nelerdir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?