Nasıl müsteşar olunur?

Tanımdan da anlaşılabileceği gibi her devlet memuru kariyerinin en üst seviyesi olarak müsteşarlığı hedefler denebilir. Bu noktada na...

 

Müsteşar kelime anlamı olarak "istişare" kelimesinden gelir ve danışmanlık etmek anlamı taşır. Meslek olarak idari bürokraside memurluğun en üst seviyesidir ve bakana yardım eden olmak suretiyle onun emrinde çalışır.

Tanımdan da anlaşılabileceği gibi her devlet memuru kariyerinin en üst seviyesi olarak müsteşarlığı hedefler denebilir. Bu noktada nasıl müsteşar olunacağına geçmeden önce müsteşarların seçilerek göreve gelen değil atama yoluyla göreve alınan insanlar olduğunu belirtmemiz gerekir. Yukarıda da belirtildiği gibi müsteşarlık memuriyetin en üst düzeyidir ve diğer memurlar gibi atanırlar. Müsteşar olmak için çalıştığınız bakanlıktan olmanız zorunlu değildir. Atama yapılırken çoğu zaman bu mesleğin eğitimini almış bireyler tercih edilir.

Bakan ve bakan yardımcısının tersine siyasi değil mesleki bir statüdür. Müsteşar bakanın emrinde çalıştığı için bakanın izni olmadan işlem yapmaya yetkisi yoktur. Bakanlık işlemleri müsteşarın denetiminden geçmektedir ve bakana sunulur. Siyasi bir yönü olamamasına karşın bakan ve bakan yardımcısında sonra en yetkili kişi müsteşardır ve bakanlık teftiş kurulu dışarısındaki bütün birimlere emir verme yetkisine sahiptir.

Müsteşar olmak için aranan ilk şart minimum lisans mezunu olmaktır. Yani eğitim seviyesi olarak bir üniversitenin lisans programından mezun olmamış kişilerin müsteşar olma şansı yoktur. Sonrasında göreve başlayabilmeniz için atamanız yapılmış olmalıdır. Peki, bu atama neye göre yapılmaktadır, bir sınava tabi midir?

 

Müsteşar olarak atanmak KPSS gibi genel memurluk sınavlarına bağlı değildir. Müsteşar olarak atanabilmeniz için ilgili bakanlık tarafından önerilmiş olmanız gerekmektedir. Diğer bir deyişle Müsteşar adayını bakan seçer. Seçilen aday Başbakan ve Cumhurbaşkanının onayına sunulur. Eğer Başbakan ve Cumhurbaşkanı’ndan onay alınırsa aday görevine başlayabilir ve müsteşar unvanını alır.

Müsteşarlar çoğunlukla atandıkları bakan ile beraber göreve başlarlar, bakanın danışmanlığını yaparlar ve bakanın görevini tamamlamasıyla beraber kendi görevlerini de sonlandırırlar.

Bakan tarafından yapılmış olan bu müsteşar seçme safhasında genelde ilgili bakanlık konularında daha önce bir deneyim ve birikime sahip bireyler tercih edilir. Bir sınava tabi olmadığı için bakanlar çoğu zaman bu işte tecrübeli olduğunu bildikleri, yani daha önce çalıştıkları kimseleri aday gösterebilirler.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Mimar olmanın avantajları adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?