Nasıl stilist olunur?

Kurs eğitimlerinden sonra stilist olarak işe başlayan biri asgari ücretin takribî 2 katı maaşla işe başlar. Deneyim arttıkça ve kariy...

 

Günümüz giyim alanında üretilecek tekstil ürünleri ve modellerini tasarlayıp, bu modellerin özgün çizgi, resim ve grafiklerini oluşturan kişiye stilist denir. Bir bakıma günümüz modasına yön veren ve ürünleri alıcılar için cazip hale getiren kişilerdir.

Kurs eğitimlerinden sonra stilist olarak işe başlayan biri asgari ücretin takribî 2 katı maaşla işe başlar. Deneyim arttıkça ve kariyerinde ilerledikçe bu ücret çok çok yukarılara çıkabilir.

Stilistlikle ilgili kurslarda desen, çizim, model geliştirme, beden ölçüleri, insan anatomisi gibi derslere yer  verilir. Kursiyere günümüzün moda çizgilerini taşıyan, kullanılan kumaşın ruhuna münasip tasarım yapabilme becerisi kazandırılmaktadır. Bunun yanısıra stilistler, tasarımların kullanışlılığını ve maliyetini de hesaba katmayı öğrenmektedir.

Toplum eğitim merkezlerinde, belediyelerin açtığı meslek edindirme kurslarında, ticaret odaları ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaklaşa açtığı sanayi kursları, özel kurum ve kuruluşların açtığı bazı kursların peşi sıra Anadolu Kız Meslek Liselerinin giyim, terzilik, resim ve moda kısımları stilist olmak isteyenlerin başvuracağı  bölümlerdir.

Stilist olabilmek için eğitimden öte hayal gücü, ikna edici ve kreatif özelliklere sahip olmak gerekmektedir. Fakat bu konuda eğitim almak isteyenler için birtakım kurslar da bulunur.

 

Stilist olabilmek için aşağıda verilen özgün çalışmaları yapabilecek düşünce ve donanım gereklidir.

Bir stilist

İstenen özelliklerde çanta, takı, ayakkabı, kemer vb tasarımı yapar.

Firmaların koleksiyonlarını hazırlar.

Günün modasına münasip olabilecek biçimde, değişik zevklere hitap eden, özgün ve firmanın stiline münasip ürünler tasarlar.

Ürüne münasip renk, kumaş ve desen seçimini yapar.

İstenen kumaşa münasip model çizimi yapar.

Kişiye özel yapılmış olan dikimlerde, müşterinin beden ölçülerine münasip ve istekleri doğrultusunda ürün ortaya koyar.

Ürünün yapısına münasip güpür, nakış, aplike, pile gibi süslemeler yapar.

Hazır giyimde, spor ve abiye envaiçeşit ürünlerin tasarımını yapar.

Dünya ve ülkemiz modasına münasip çalışmalar yapar.

Stilistlerin yüksek verimle çalışabilmeleri için, iş güvenliğinin ve iş sağlığı için gereken düzenlemelerin yapılmış olması gerekmektedir. Çalışmalar için gereken malzemelerin de işveren firma tarafından temin edilmiş olması gerekmektedir. Gereken malzemeler; sulu boya, guaş boya ve diğer münasip boyalar, türlü ebatlarda fırçalar, kumaş, tekstil malzemeleri, kağıt, kalem, deri, iğne, iplik, cetvel, mezura gibi ölçüm yapılabilecek malzemeler, bilgisayar çizim yapmaya uygun masa halinde sıralanabilir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Merkez bankasının görevleri adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?