Nasıl muhabir olunur?

Haber toplama safhasında muhabirin envaiçeşit ortamda çalışması gerekebilir. Olayın olduğu yerde yağmur, çamur demeden, sıcakta yahut...

 

Günümüzün en zor meslekleri arasında yer bulan muhabirlik, türlü konularda kamuoyunu aydınlatmak için gazetelere, dergilere ve televizyon kanallarına bilgi toplama, yayına kullanıma hazır duruma getirme işine denir. Ekonomi, savaş, kültür, spor, magazin değişik alanlarda muhabirlik yapılmaktadır.

Haber toplama safhasında muhabirin envaiçeşit ortamda çalışması gerekebilir. Olayın olduğu yerde yağmur, çamur demeden, sıcakta yahut soğuk havada, açık havada, kapalı ortamda, savaşın ortasında, protesto alanında, dağda veyahut uçakta araştırma yapması muhtemeldir. Ek olarak çokça seyahat etmesi veya türlü tehlikelerle karşılaşması mümkündür. Şu nedenle bu mesleği yapmak isteyenlerin tüm bunları göze alması gerekmektedir.

Muhabirlik yapmak isteyenlerin sosyal olaylara ilgili, araştırmacı, düşüncelerini başkalarına yazıyla ve sözle etkili şekilde aktarabilen, girişken, sabırlı, ikna yeteneği olan, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, diksiyonu düzgün, devamlı seyahat edebilecek, farklı ortamlarda çalışabilecek, öngörü sahibi, kendini geliştirme çabası içerisinde olan, esnek çalışma saatlerine ve yoğun programa aya uydurabilecek, fiziki engeli bulunmayan, kreatif kimseler olmaları gerekmektedir.

Muhabir olabilmek için üniversitelerin iletişim fakültelerinin gazetecilik, radyo ve televizyon kısımlarından yahut yüksekokulların ilgili bölgelerinden mezun olmak. Buradan mezun olan kişiler habercilikle ilgili olan tüm basın kuruluşlarında, yerel ve ulusal televizyon kuruluşlarında, haber ajanslarında, meteoroloji servislerinde, gazetelerde, dergilerde, internet haber sitelerinde, kamu yahut özel sektöre ait kurum ve kuruluşların basın ve halkla ilişkiler birimlerinde çalışabilirler. Ama yalnızca diploma bu alanda çalışabilmek için yeterli değildir. Belli bir zaman staj yaparak deneyim kazanmak ve sektörde çevre edinmek gerekmektedir. Böylelikle hangi alanda uzmanlaşacağınıza, yani magazin muhabiri mi yoksa ekonomi muhabiri mi olacağınıza karar vermiş olursunuz. 

 

Öte yandan muhabirlik mesleğinde fotoğraf makinesi, teyp, telefon, bilgisayar, ses kayıt cihazı, mikrofon, VTR cihazı, kurgu seti, tripot, dijital kamera, türlü kırtasiye malzemeleri, faks, teleks, dijital ses kurgu ve görüntü kurgu programları kullanılmaktadır 

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Lpg ayarı nasıl yapılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?