Nasıl binici olunur?

Binicilik eğitimi almaya karar veren kişilere ilk derslerden gereken olduğu kadar pahalı da olan bütün binicilik malzemelerini satın ...

 

Ata binme becerisi olarak özetlenebilen binicilik, insanların sağlığına çokca yararları olan bir spor dalıdır. Ata binmek kişinin hem ruh aynı zamanda beden sağlığını pozitif yönde etkilemektedir. Bel fıtığı hastalarına önerilen ve kimseleri psikolojik olarak rahatlatan binicilik, benzer zamanda otizm tedavisinde de kullanılır. Binicilik sporu başta bacak ve kalça kasları olmak üzere bütün kasları çalıştırır. Bu da selülit oluşumunu azalttığı gibi kalçaları da sıkılaştırır. At üstündeyken terleme yoluyla toksik maddelerin dışarı atılması kilo vermeyi kolaylaştırır. Binicilik çocuklarda ise özgüveni ve sosyalleşmeyi arttırır.

Binicilik eğitimi almaya karar veren kişilere ilk derslerden gereken olduğu kadar pahalı da olan bütün binicilik malzemelerini satın almaları önerilmez. Çünkü kişi birkaç ders sonra biniciliği bırakmak isteyebilir. Bunu yapmak için bilhassa ilk derse yalnızca eşofman ve spor ayakkabı ile gelinir ve diğer malzemeler eğitimin alındığı kulüp veyahut okul tarafından karşılanır. Binicilikte kullanılan malzemeler şunlardır: binicilerin bone sonrası başlarına taktıkları tog, ayağa giyilen çeps, eyer, gem, binici pantolonu, binici ceketi, eldiven ve kırbaç. İlk derslerde atın ve malzemelerin tanımı, at bakımı, yürüyüş kararları ile genel at bilgileri öğretilir. Daha sonra ise serbest biniş dersleri başlar. 4-5 yaş aralığındaki çocuklar pony adı verilen küçük atlarla 10-15 dakikalık binicilik eğitimlerine başlarlar. Çocukların fiziki gelişimi belli bir yaşa kadar tamamlanmadığı için küçük binici adaylarına uzun bir zaman dersler verilmesi türlü sağlık sorunlarına yol açabilir.

 

Binici olabilmek için hepsinden önce binicilik eğitiminin alınması gerekmektedir. Binicilik eğitimine her yaşta başlanabilir. Dersler çoğunlukla binicilik kulüplerinde ya da biniciilik okullarında binicilik eğitmenleri tarafından verilir. Binicilik eğitmenlerinin atları seven, bilgili, yetenekli ve birikimli kişiler olması gerekmektedir. Bu kulüplerde hepsinden önce ata nasıl binilmesi gerektiği öğretilir. Atın üç ayrı yürüyüş kararında; açıkça (atın normal yürüyüşü), süratli(tırıs), dörtnal- atı yalnız olarak kontrol edebilme becerisi öğretilir.

Türkiye'de engel atlama, at terbiyesi, atlı dayanıklılık, üç günlük yarışma ve pony olmak üzere 5 branşta binicilik yarışmaları düzenlenir. Binicilik yarışmalarına katılabilmek için sporcu lisansına sahip olmak gereklidir. Bu amaçla Türkiye Binicilik Federasyonu lisans sınavı düzenler. Binicilik lisansı alabilmek için Binicilik Federasyonu'nun resmi web sitesinden müracaat edildikten sonra istenen evraklar federasyona ulaştırılır. Binicilik Federasyonu'nun belirlediği lisans alma yaşı 10'dur. Lakin yetişkin bir binici adayı da hafta içinde üç gün olmak üzere üç ay süresince aldığı derslerle lisanslı bir binici olabilir. Sonra isteyen kişilere atlama eğitimleri verilebilir. Bu eğitimler sonrası kişi, averaj 12 adet engelin arka arkaya atlandığı müsabakalara hazırlanır. Müsabakalarda engel yükseklikleri 90 ile 150 cm arasındadır. Başlangıç müsabakalarında yükseklik 90 cm'dir. Müsabakalara katılabilmek için binicilerin at satın alması gerekmektedir. Bu bölümde kazandığı yarışmalarla popüler olmuş eğitimciler yerine bu spor dalına kazandırdığı yarışmacılarla adını duyurmuş yetenekli eğitimciler tercih edilmelidir.

 
 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Nasıl amerikan güreşçisi olunur? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?