Nane çayı nasıl demlenir?

Üstünde bilimsel araştırmalar yapılmış olan, modern tıpta kabul görmüş nadide bitkilerden biridir. Nemli ve serin iklimi çok sever. K...

 

Nemli yerlerde büyüyen, tüylü keskin bir kokuya sahip nane, ballıbabagiller ailesinin otsu bir üyesidir. Birçok çeşidi bulunmaktadır. Çiçekleri pembe, mor ve beyaz renkte olabilir. Bünyesinde zengin mineral ve vitamin barındıran nane taze halde tüketildiği gibi, çay, esans, yemek ve yemek süslemelerinde hayli sık karşımıza çıkar.

Faydaları nelerdir?

Mide ve sindirim rahatsızlıklarında kullanılmaktadır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir ve diş ağrısına iyi gelir.

Ağız kokusunu giderir ve iştahı açar.

Burun kaşıntısı, hapşırık, nezle gibi mevsimsel hastalıkları hafifletir.

Gaz ve spazm giderici olarak bilinir.

İçerisinde yer alan 'rozmarinik asit' astım tedavisi ve ilaçlarında kullanılmaktadır.

İçerisinde A vitamini, C vitamini, Manganez, beta karoten bulunmaktadır.

Sakinleştirici etkisiyle uyku sorunlarını düzenler.

Üstünde bilimsel araştırmalar yapılmış olan, modern tıpta kabul görmüş nadide bitkilerden biridir. Nemli ve serin iklimi çok sever. Kendine munhasır güzel ve keskin bir kokusu vardır. Tüketiminde en fazla tercih edilen yöntem nane çayıdır. Yapraklarının demlenmesiyle oluşturulan bu çay her kimsenin damak zevkine uymaz. Tadı keskin ve acımsı ama bir o kadar da ferahlatıcı etkisi vardır. 

Nasıl demlenir?

Hazır kurutulmuş nane yaprakları kullanabilir. Taze nane yaprakları 24 saat kadar bir tepside güneşte kurumaya bırakılır. Güzel tat için yapraklar çıtır çıtır olmalıdır. Kurumuş yapraklar isteğe bağlı miktarda içerisinde kaynar su bulunan demliğe yerleştirilir. 10- onbeş dakika arası demlenmeye bırakılır. Demlenen nane yaprakları süzerek içime kullanıma hazır duruma getirilir. İsteğe bağlı olarak içine limon veya bal eklenebilir.

 

Yan Etkileri nelerdir?

Ağız tahrişi ve mide yanmasına neden olabilir.

Reflüsü olan kişilere tavsiye edilmez çünkü göğüste oluşan yanmayı arttırmaktadır.

Alerjik haller görülebilmektedir.

Çok kültürde kullanılan nane özel olarak Yunan Mitolojisinde sıkça yer alır. Kendisine has kokusuyla parfümlere esin kaynağı olmuştur. Ek olarak Ortadoğu'da misafirperverliğin simgesi şekline gelmiştir. Misafirlere her şeyden önce nane çayı ikram edilir. 

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Taze fasulye nasıl saklanır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?