Müfettiş nasıl olunur?

MEB Rehberlik ve Denetim Başkanlığı ile Maarif Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliği'nin 13. maddesinde maarif müfettişi olunabilme ...

 

Arapça'dan dilimize girmiş olan müfettiş kelimesinin Türkçe karşılığı teftiş eden, denetleyen demektir. Her kurum ve kuruluşun işleyişi belli esaslara dayanır. Kanunlar, yönetmelikler, genelgeler ve iç tüzükler bu işleyişin esasını belirleyici unsurlardır. Kurumların işleyişlerinin denetlenmesi gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bütün devlet ve özel okul-dershaneyi denetleyen kişilere müfettiş denmektedir.

MEB Rehberlik ve Denetim Başkanlığı ile Maarif Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliği'nin 13. maddesinde maarif müfettişi olunabilme esasları açıklanmıştır.

Maarif Müfettişi olmak isteyenler:

Yukarıdaki şartlara sahip olanlar Bakanlık'a müracaatlarını yaparlar. Daha sonrasında bütün adaylar belirlenen sınav merkezinde yazılı yarışma sınavına alınırlar. Bu sınavda genel kültür, mevzuat, inceleme soruşturma, mesleki yardım ve rehberlik gibi alanlardan toplam 100 soruluk çoktan seçmeli soru sorulur.

Bu kişiler hemen Maarif Müfettişi olarak işe başlamaz. Maarif Müfettiş Yardımcısı sıfatıyla işe başlar ve dört sene süresince bu görevde çalıştıktan sonra yapılacak değerlendirmeyle Maarif Müfettişi unvanına sahip olurlar.

Her doğrunun bir puan olduğu sınavdan başarılı olabilmek için asgari 70 almak gerekmektedir. Devamında mülakat sınavına giren adaylar orada da muhakeme ve idrak, diksiyon, genel duruş ve görünüş gibi alanlardan değerlendirilip 100 tam puan üstünden minimum 70 alırlarsa iki sınavda da maksimum puan ortalamasını yakalayandan başlamak suretiyle kadroya alınırlar.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Nasıl bakan olunur? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?