Muz nasıl yenir?

Muz ham olarak sıkça tüketildiği gibi bir çok tatlı, kurabiye tart ve pancake tarifiyle son derece uyumludur. Kızartılmış halde dondu...

 

Güneydoğu Asya'da sürekli yetişen ağaç türünde ve tropik bir bitki olarak bilinmektedir. Yüksek vitamin ve mineral seviyesiyle sağlıklı meyve olan muz, tadı ve kokusuyla yediden yetmişe her insanın seve seve tükettiği besinlerin başında gelir. Türkiye'de Güney kısımlarda yetiştirilir. Dünyada ise Hindistan ve Çin muz üretiminde ilk sıralarda yer alır. Muz, açık ara dünyanın en fazla tüketilen meyvesidir. Takriben %75'ini suyun oluşturduğu muz, en olgun haliyle tüketilmelidir. Böylece içerisindeki antioksidan seviyesi de azami halinde iken tüketilmiş olur. Muz, tatlı ve unlu mamullerde tüketilmesinin yanında tüm dünyada kahvaltıda en fazla tüketilen meyvelerin başındadır.

Muz ham olarak sıkça tüketildiği gibi bir çok tatlı, kurabiye tart ve pancake tarifiyle son derece uyumludur. Kızartılmış halde dondurma ve diğer tatlılarla da tüketilirken, özel olarak Güney Asya ülkelerinde çorba ve soslarda tercih edilir. Kızartılarak ve soslarla lezzetlendirilerek tüketilmesi de bazı ülkelerde yaygındır. 

Çok besleyici olan muz içerisinde kalsiyum, potasyum, sodyum, iyot, B, E, A ve C vitaminleri içermektedir. Hiç kolestrol içermemesi de muzun diğer artısıdır. Bilhassa az gelişmiş ve kıtlık olan ülkelerde insanlar muz yiyerek günlük vitamin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaktadır. Tam bir enerji kaynağı olarak bilinen muz, içerdiği şeker sebebi ile böyle anılmaktadır. Bir adet muz takriben 100 kaloridir. Bu yönüyle muz, diyet listelerinde tavsiye edilmeyen meyvelerdendir.

 

Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelen potasyum, muzda çokça bulunmaktadır. Mide problemlerine iyi gelen muz benzer zamanda ishal gibi hastalıklar sonra vücutta kaybolan enzimleri yerine koyar ve halsizliği önlemektedir. Bununla beraber göz sağlığı ve kemik sağlığına da iyi gelen muz içerdiği kalsiyum vesilesiyle vücudumuzun vitamin emilimini arttırmaktadır. Özel olarak spor öncesi enerji vermesi için tüketilmesi tavsiye edilen muz, depresyona da iyi gelir. Kramp ve şişlikleri önleyen muz, adet öncesi sendromuna da birebirdir. Potasyum bakımından gayet zengin olan muz hafıza ve konsantrasyon gerektiren hallerde da tüketilmesi tavsiye edilen besinlerdendir. Vücut içerisinde yer bulan zararlı toksinler de muz tüketilerek vücudumuzdan atılabilir. 

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Fasulye nasıl yenir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?