Motor neden hararet yapar?

Peki, böylesi bir halde yapılmış olması gerekenler nelerdir;...

 

Araç sahiplerinin en fazla başına gelen olayların başında da motorun hararet yapması. Bu halin çok sebebi olabilir. Bunların başlıcaları ise şu şekildedir;

Soğutma suyunun eksikliği halinde aracınızın hararet yapmasına neden olabilir.

Fanınızın kablo bağlantılarında oksitlenme meydana gelmiş olabilir. Bu fana giden elektriği kesecek ve sağlam olan bir fanın dahi çalışmasına engel teşkil edecektir.

Radyatör borularından yahut kapağından yaşanacak su kaçakları.

Mevsim sıcaklıkları

Fan müşürünüzde bir sıkıntı olabilir. Müşürdeki arızalar en direkt motor hararet sebebi olmasa da fan müşüri arızası sizin motor hararetini takip etmenizi engelleyecektir.

Alternatör kayışında yaşanacak sorunlar (Kayışın kopması yahut gevşek olması durumu)

Termostad arızaları da motorun hararet yapmasına neden olabilir. Çalışır durumdaki bir motorda termostad borularını kontrol ederek sıcaklığına göre buna karar verebilirsiniz.

Araç fanınızda bir arıza olabilir. Çalışan bir motorda fanın soğutma görevini yerine getirmemesi motorunuzun hararet yapmasına neden olur.

Aşırı yük durumu

Radyatörün hava yapması da motorunuzun hararet yapmasının başlıca nedenlerindendir. Yeni model araçlarda bu hava otomatikmen atılsa da çok eski modelde bu kolaylık var olan değildir. Belli aralıklar ile kontrol etmekte yarar var.

Devridaim pompasında yaşanan sıkıntılarda motorun hararetini yükselten sebeplerdendir.

 

Peki, böylesi bir halde yapılmış olması gerekenler nelerdir;

Devirdaim pompasındaki kaçak nedeni ile aracınız hararet yapmışsa yüksek devir sizi servisinize ulaştırmaya yardım eden olabilecektir. Yüksek devirle aracınızı kullanın.

En bilinen yapılmış olan hata bir araç vasıtasıyla radyatör kapağını açmaktır. Bu hem aracanıza aynı zamanda size zarar verebilir. Bu neden ile mutlaka radyatör kapağına müdahale edilmemeli.

Soğuma sonrası ilk kontrol radyatöre yapılmaktadır. Suyun eksilme veya görülebilen bir kaçak var mı kontrol edilmeli. Radyatör suyunda eksilme var ise tamamlanarak yola devam etmekte sakınca yoktur.

En kısa zaman içinde servisinize başvurun. 

Mümkün ise yol kenarına çekilerek aracın kendi kendine soğuması beklenmeli.

Eğer aracınız soğumuyorsa araç fanını sıcak tarafında sonuna kadar açın. Motor sıcaklığını kabine veren fan motorun soğumasını sağlayacaktır.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Dizel araç nasıl kullanılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?