Moritanya nasıl bir ülkedir?

Halkın bütününün Sünni Müslümanlardan oluştuğu ülkenin resmi dini İslam'dır. Moritanya topraklarının çoğu kuraktır, ek olarak toprakl...

 

Senegal, Mali, Batı Sahra, Cezayir ve Atlas Okyanusu ile komşu olan Moritanya, Afrika'nın kuzeybatısında yer bulan bir İslam cumhuriyetidir. Başkenti Nuakşot olan ülkenin Atlantik okyanusuna da kıyısı vardır. Atar, Walatah, Tazadit ve Nawadhibu Moritanya'nın büyük şehirleridir. Ülkenin nüfusu yakşalık 3,089.000 civarındadır.

Halkın bütününün Sünni Müslümanlardan oluştuğu ülkenin resmi dini İslam'dır. Moritanya topraklarının çoğu kuraktır, ek olarak toprakların önemli görülen bir kısmı da çöldür. Büyük bir çoğunluğu geniş düzlüklerden oluşan topraklara sahip olan ülkenin azami yeri Kediet İclil tepesidir. Senegal Irmağı Moritanya'da bulunan tek akarsudur.

Sıcak bir ülke olan Moritanya'ya gitmek için en elverişli zaman sonbahar ve kış aylarıdır. Ülke ziyaretlerinde Moritanya, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından umumi pasaporta sahip olanlar için vize gereken, hizmet, hususu veya diplomatik pasaporta sahip vatandaşlar için doksan güne kadar vize gereken değildir. İstanbul'dan kalkan uçaklarla takriben altı buçuk saatlik bir uçuşun sonrasında Moritanya'ya varabilirsiniz. Moritanya'da kaldığınız süre boyunca ülke halkının İslami geleneklere bağlı olduğunu bilmelisiniz.

Moritanya'da halkın büyük çoğunluğunu Moritanyalılar, diğer bir deyişle Morlar olarak tabir edilen Arap Berberi ırkından gelen vatandaşlar oluşturmaktadır. İslami Yöneliş ve Müslüman Kardeşler adlı iki ayrı cemaatin bulunmuş olduğu ülkede etkin bir islami hareket anlayışı vardır. Genel olarak göçebe olan Moritanyalılar kendine munhasır bir lehçesi olan Arapça konuşur. Tukulorlar, Fulbeler ve Soninkeler de nüfusun geri kalan bölümünü meydana getirir. Nüfusun büyük kısmı kutsal kesimde yaşamını sürdürür. Ülkenin resmi dilleri Arapça ve Fransızca'dır. Ama toplum dilinde Berberice konuşanlara da rastlanır. Halkının takriben yüzde yirmisi siyahilerden oluşan Moritanya, siyahi milliyetçiliği yüzünden sıkıntı dönemler yaşamaktadır. On iki idari bölüme ve elli yerel birime ayrılan ülke islami esaslara münasip cumhuriyet ile yönetilir.

 

Ülke toprakları her geçen gün çölleşme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Sıcak bir ülke olan Moritanya'da tarım arazisi yok denecek kadar azdır. O nedenle toplum geçimini ülke ekonomisinin de temelini oluşturan hayvancılık yaparak sağlamaktadır. Ülkede küçükbaş hayvancılık yaygındır. Ek olarak balıkçılık da gelişmiştir. Bakır ve demir, Moritanya'da çıkarılan başlıca yer altı zenginlikleridir. Benzer zamanda ülkede bulunan maden tesisleri, sanayinin en temel kolunu oluşturmaktadır.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Lihtenştayn nasıl bir ülkedir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?