Meyve kilo aldırır mı?

Glisemik indeksi yüksek olan incir, üzüm ve muz gibi meyveler ise, içlerinde daha çok oranda şeker barındırdıkları için dikkatli ve a...

 

Meyveler, haziran ve temmuz ve ağustos aylarında hafif ve lezzetli yapılarıyla çokça tüketilen besinlerdendir. Meyveler, yüksek vitamin ve lif oranlarıyla diyetlerde de çokça tercih edilen yiyecekler olmasının yanı sıra, ihtiva ettikleri yüksek oranlarda şeker nedeni ile göründüğü kadar masum değiller. Sanıldığının tersine, çok fazla meyve yemek kilo aldırıyor.

Meyve kilo aldırır mı?

Glisemik indeksi yüksek olan incir, üzüm ve muz gibi meyveler ise, içlerinde daha çok oranda şeker barındırdıkları için dikkatli ve az tüketilmelidir. Günlük olarak yoğurt, tavuk, balık ve et gibi temel besinler tüketilirken 1 - 2 porsiyon meyve de menüye eklenmelidir.

Meyveleri kabuk ve posalarıyla yemek, bağırsakları çalıştırarak metabolizmayı hızlandırır. O neden ile daha yararlıdır. Meyve salatası ise, içinde çok meyve türü ihtiva ettiği için, kana hızlı karışır ve açlık hissi uyandırır. Bu neden ile çokça meyve tüketmek vücudumuza faydalı değildir.

Meyveler, protein bazlı diğer yiyeceklerle yenildiğinde uzun zaman tokluk sağlayarak kan şekerini dengeler. Böylelikle kilo aldırmaz. Meyveleri; peynir, süt veyahut yoğurt karışımlarıyla tüketmek metabolizmayı hızlandırarak kilo verilmesini sağlamaktadır. Alkol yanında tüketilen meyve de, alkolün zararlı etkilerinin vücudumuzdan atılmasını kolaylaştırır. 

Glisemik indeksi düşük meyveler diğer meyvelere göre kana daha geç karıştığı için kilo aldırmaz. Bu tarz meyveler, diyet ve menülerde daha sık kullanılabilmektedir. Elma, şeftali ve armut gibi glisemik indeksi düşük meyveler, uzun zaman tok tutar ve metabolizmayı daha iyi çalıştırır.

 

Fruktoz adı verilen meyve şekeri, bir tatlıyla nerede ise benzer kalori oranını içeriyor. Karbonhidrat da içeren meyveler, çok tüketildiği zaman kilo aldırıyor. Belli meyveleri diyet programlarına dahil eden ve yalnızca bu meyveleri tüketen insanlar bir zaman sonra kilo alabiliyor. Meyveleri; lif, mineral ve vitamin dolu yapılarından ötürü diyet listelerine eklerken, makul ölçüler ve sayılarda tüketmek gerekiyor. Böylelikle diyet süresince alınan kaloriler dengelenerek vitamin ve mineral ihtiyacı da karşılanmış olur.

Uzun bir zaman meyve diyetleri, karbonhidrat ve proteinden fakir olduğundan ötürü metabolizmayı yavaşlatır ve sağlıklı kilo kaybına neden olmaz. Bu tarz diyetlerle yağ yerine kas kaybedilir. Ek olarak vücudumuzun günlük ihtiyacı olan amino asit ve yağlardan mahrum kalınmış olur.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Zayıflama çayı ne zaman içilir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?