Melek balığı nasıl bir balıktır?

Akvaryumda beslenen melek balığı için yosun içerikli kuru yemler yahut dondurulmuş canlı yemler kullanılmaktadır. Nadir dönemlerde ak...

 

Cichlidae ailesinden gelen melek balığı tatlı su balığı çeşididir. Çoğunlukla bataklıkların bitki örtüsü yoğun olan kısımlarında yaşamayı tercih eden bu balık çeşidi hayli asil ve zarif görünüşlüdür. Melek balığının iyi türlerinin gözleri kırmızı renktedir. Vücutlarında ve yüzgeçlerinde genel olarak sarı, mavi ve yeşilin tonları bulunmaktadır.

Beslenme

Akvaryumda beslenen melek balığı için yosun içerikli kuru yemler yahut dondurulmuş canlı yemler kullanılmaktadır. Nadir dönemlerde akvaryumun içine haşlanmış ıspanak ve marul parçaları atılarak da beslenir. Akvaryumun içinde doğurgan birkaç balığın bulunması da melek balığının beslenmesine katkı sağlayacaktır.

Üreme

Melek balıkları çiftleşecekleri eşlerini kendileri seçerler. Yumurtalarını bırakabilecekleri yerleri titizlikle ararlar ve karar kıldıkları yeri tam olarak temizleyince dişi melek balığı yumurtalarını seçtikleri yere bırakır. Bir dişi melek balığı 100 ile 1200 arası yumurta bırakır. Yavrular yumurtalardan çıkana kadar onları nöbetleşe beklerler ve yüzgeçleri kullanılarak su dolaşımını sağlayarak yumurtaları havalandırırlar. Bırakılan yumurtaların tamamı yavruya dönüşmez. Bazıları mantarlanır. Bu mantarlanan yumurtaları seçerek yerler ve böylelikle sağlıklı olanlara mantar geçmesini engellemiş olurlar. Sağlıklı yumurtalar 3-4 gün içinde açılırlar ve yavruya dönüşürler.

 

Akvaryum Yaşamı

Doğal ortamından getirilip akvaryuma konulan melek balıklarının uyumu gayet zor olduğu bilinmektedir. Melek balıklarının senelerce akvaryum da üretilen, evcilleştirilmiş türlerine bakmak daha kolaydır. Yüzgeçleri uzun olduğundan akvaryumun yüksekliği önemlidir. Sağlıklı halde yaşamaları için akvaryumun yüksekliğinin minimum 50 cm olması gerekmektedir. Melek balıklarının akvaryumda yaşamlarını sürdürebilmesi için ilk başta akvaryumun iyi bir filtre düzeni olmalıdır. Düzenli biçimde sularının değiştirilmesi ve yemlerine önem verilmesi şarttır. Melek balıkları iyi şartlar altında bakıldığı zaman 10 seneden daha uzun süre yaşarlar.

Akvaryum içinde melek balığını rahatsız edecek bir balık olmaz. Böyle bir balık cinsi var ise hemen akvaryumdan çıkarılır. Çünkü melek balığı bu gibi hallerde stres yüzünden bir kenara saklanır ve yemek yemez.

Bu balık türünde cinsiyet ayrımı yapmak biraz zordur. Üreme zamanları geldiği zaman cinsiyetleri net bir biçimde belirlenir. Dişi melek balıklarında yumurta tüpü kalın ve yuvarlak uçlu olurken erkek melek balıklarının sperm tüpleri ince ve sivri uçlu olur. Bundan hariç erkek melek balıklarının alınları hörgüç biçimindedir. Bu, melek balığının cinsiyetini belirlemede kullanılmaktadır.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Ördek nasıl bir kuştur? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?