Maydanoz nasıl ekilir?

Maydonoz esasen Akdeniz kısmı bitkisidir. Fakat ılıman iklime sahip kısımlarda de üretimi yapılabilmektedir. Çok soğuk olmayan kısıml...

 

Maydonoz, evlerde özel olarak yemeklere tat ve renk katmak amaçlı kullanılan lezzetli ve şifalı bir bitki olarak bilinmektedir. Maydonoz, mutfağın yanısıra sağlık ve güzellik bakımından da kullanılan bitkidir. Hassaten, gut hastalığında ve böbrekle ilgili hastalıklarda destekleyici besin kaynağı olarak kullanılır. Ek olarak içerdiği yüksek demir, C vitamini ve folik asit vesilesiyle vücudumuzu diri tutmaya yardım eder. Maydanozun kullanım alanları ve yararları hakkında genel bir bilgi sahibi olunca, maydonoz ekimi ve bakımı ile ilgili gereken olan maddeleri sıralayabiliriz. Bu maddeler şunlardır;

İklim Şartları 

Maydonoz esasen Akdeniz kısmı bitkisidir. Fakat ılıman iklime sahip kısımlarda de üretimi yapılabilmektedir. Çok soğuk olmayan kısımlarda pratik bir biçimde maydonoz yetiştirebillirsiniz. Eğer evde maydonoz yetiştirmek istiyor iseniz, bitkinizin güneş almasına bilhassa önem göstermelisiniz. Tersi halinde sağlıklı ve gelişmiş bir bitkiye sahip olamazsınız.

Hasat Edilmesi

İklim şartları

Dikim

Gübreleme

Sulama

Dikim 

Maydonoz bahçe bitkisi olmasına karşın, son senelerde meydana gelen sebze üretim kitleri hasebiyle evlerde de rahatça üretilmektedir. Eğer maydanozu bahçenizde üretmek istiyor iseniz ilkbahar mevsiminde, derince kazdığımız yerlere maydonoz tohumları özenle yerleştirilmeli ve tohumların üstü tekrardan toprakla kapatılmalıdır. Maydonoz çimleninceye kadar aşırıya kaçılmamak şartıyla toprak nemli bırakılmalıdır. Eğer maydanozu evde yetiştirmek istiyor iseniz, hazır satılan kitlerden alabilirsiniz yahut bahçe üretiminde yapıldığı gibi kaliteli toprağı kazıp içine tohumları yerleştirip maydonoz üretimini gerçekleştirebilirsiniz.

 

Hasat 

Maydonoz bitkisi dikildikten yani tohum halinden iki ay sonra olgun hale gelmeye başlamaktadır. Yapraklar ve saplar güzelce irileştikten sonra maydanozlar saplardan koparılmalıdır. Fakat hasat yapılırken tüm saplar ve yapraklar koparılmamalıdır. Bitkinin üstünde birkaç yaprak bırakılmalı ve bunun sayesinde bitkinin devamlılığı ve canlılığı sağlanmalıdır. Özel olarak bahçe maydanozlarını tüketirken yıkanmış olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü, maydonoz toprağa yakın bir bitki olduğundan türlü canlılara ev sahipliği yapabilir.

Gübreleme 

Özel olarak bahçe içerisinde yapılmış olan maydonoz üretminde gübreleme verimi hayli arttıran bir etkendir. Maydonoz bitkisine senede bir ya da iki kez organik gübre verilmesi verim için hayli faydalı olabilecektir.

Sulama 

Maydonoz suyu seven bir bitki olarak bilinmektedir, bu neden ile toprağın ve bitkinin üstü gün içerisinde sulanmalı ve su püskürtülmelidir. Su maydanozu diri ve sağlıklı hale getirecektir. Sulamanın yetersiz olması halinde, maydonoz bodur ve seyrek bir şekilde kalacaktır. Bu nedenle her gün kesinlikle sulanmaldır.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Boyunluk nasıl örülür? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?