Masaj nasıl yapılır?

Genellikle masaj yaparken, zararlı olacağı için kişinin omurga ve kemiklerine basınç yapmaktan kaçınılmalıdır. Ek olarak masaj yapılı...

 

Kan dolaşımını hızlandırmak, fiziki ağrıları önlemek, kaslardaki gerginliği gidermek amacıyla yapılmış olan masajın stresi azaltma, zihni açma ve bağışıklık sistemini geliştirme gibi yararları bulunmaktadır. Belli tekniklerle vücudumuzun bazı kısımlarına yapılmış olan masajın sağlıklı etki yaratması için doğru uygulanması önemlidir.

Genellikle masaj yaparken, zararlı olacağı için kişinin omurga ve kemiklerine basınç yapmaktan kaçınılmalıdır. Ek olarak masaj yapılırken acele etmemek, yavaş hareketler ile ve masaj bölümüne münasip teknikler kullanılmak daha rahatlatıcı ve etkili olmasına yardım eder.

Bütün bunlarla birlikte insanların kendi kendilerine de masaj yapabilmeleri mümkündür. Kişinin avuç içi ve parmakları vasıtasıyla daire çizen hareketler yaparak kaslarını ovması kaslardaki gerginliğin son bulmasında etkili olabilir.

Sırt bölgesinin masajlarında avuç içleri önemlidir. Bu bölümlerde eller omurganın iki yanına konularak paralel biçimde tutulmalıdır ve ellerin hareketi içeriden dışarıya doğru olmalıdır. Sırtın alt kısımlarında ise kasların çalışması için yoğurma tekniği uygulanmalıdır. Ek olarak son bölümde sırta basılarak basınç bırakılması kişinin rahatlaması açısından önemlidir. Sırt masajlarında omuz bölümlerinde dirsek ile basınç uygulaması gayet etkilidir. Dirsekler ile yapılmış olan basınç, kürek kemikleri etrafındaki kaslara ulaşılması açısından önemlidir. Omuz masajlarında sorunlu olan bölgeler için tek bir parmağın sorun etrafında basınç uygulaması da etkili masaj yöntemidir.

 

Bacaklara yapılacak masajlara bacağın arka bölgelerine rahatlatıcı darbeler ile başlanmadır. Sonrasında rahatlatıcı bir etki sağlamak için iki elle cildi gerecek biçimde hafifçe basınç uygulanmalıdır. Diz kapaklarında ise daha fazla masajdaki yoğurma tekniği kullanılmalıdır. Uyluk bölümlerinde yapılacak masaj tekniğinde de genel açıdan yoğurma tekniği uygulanmalıdır.

Baş bölümüne yapılmış olan masajlarda ise parmaklar etkili rol oynar. Genel baş masajlarında her şeyden önce kafa derisi üzerine masaj uygulanmaktadır. Sonrasında baş parmak ve işaret parmağı ile kulak kıvrımları, şakaklar, elmacık kemiklerinin hatları üstündeki parmaklar kaydırılarak yapılmış olan masaj kişinin rahatlamasına yardım etmektedir. Şakaklara yapılmış olan masajda dairesel hareketler ile yavaş bir biçimde boyun kaslarını gererek çekmek ve parmak uçları ile kaşın ortasına bastırmak kullanılan tekniklerdir.

Genel bir vücut masajı öncelikle ayaklar ile başlar. Ayak masajı, her iki elin başparmağını kaydırarak basınç uygulanması ile olur. Masaj esnasında gerginlik oluşacağı için ayak topuklarına masaj yaparken dikkat edilmesi gerekir. Ek olarak parmakların her biri ayrı ayrı tutularak nazik bir şekilde çekilmelidir.

 

Masaja başlamadan önce dikkat gösterilecek unsurlar söz konusudur. Masaj yapılacak ortamın sıcaklığının münasip olması yanında uzanılacak zemin veya yatağında rahat olması gereklidir. Ek olarak masaj esnasında masaj yağı kullanmak elin cilt üstünde daha rahat kaymasına yardım eden olacağı için masajın daha etkili olmasına olanak tanır. Genel olarak pahalı masaj yağlarını kullanmak yerine benzer etkiye sahip ayçiçeği veyahut badem yağları da tercih edilebilmektedir. Masaj esnasında hazır bulundurulacak büyükçe ve temiz havlu, masaj yapılmış olan kişinin vücut ısısını korumakta yardım eder.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Bakır rengi nasıl kombinlenir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?