Mantarın bozulduğu nasıl anlaşılır?

Taze mantarın rengi beyaz ve dokusu serttir. Şapka diye adlandırılan bölümü taze mantarlarda kapalı ve sapa yapışık şekildedir. Manta...

 

Gıda zehirlenmelerinde üst sıralarda yer bulan mantar zehirlenmeleri çoğu kez bozuk mantardan çok zehirli mantarların tüketilmesinden kaynaklanır. Fakat bozuk mantar tüketmek sağlığımız için hep bir risk unsurudur. Satın aldığınız mantarları birkaç özelliğine bakarak taze olup olmadıklarını kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Bozulmuş kültür mantarı nasıl anlaşılır?

Taze mantarın rengi beyaz ve dokusu serttir. Şapka diye adlandırılan bölümü taze mantarlarda kapalı ve sapa yapışık şekildedir. Mantar olgunlaşmaya başladıkça bu şapka açılmaya ve rengi beyazdan gri-kahverengiye doğru kararmaya başlar. Mantar satın alır iken; bastırdığınızda içine çökmeyen, diri ve beyaz renkli mantarları tercih edin. Rengi kararmış, diriliğini kaybetmiş, yumuşamış yahut sulanmış mantarlar bozulmaya başlamış demektir.

En fazla tüketilen mantar ise kuşkusuz kültür mantarı. Küçük paketler durumunda neredeyse tüm marketlerde bulunabilen kültür mantarı, ambalajın dışında iyi görünse de eve gelip baktığınızda hayal kırıklığı yaratabilir.

Bozulmuş istiridye mantarı nasıl anlaşılır?

Son dönemlerde kültür mantarının yanında istiridye mantarını da raflarda sıkça görüyoruz. Yapı olarak kültür mantarından hayli değişik, geniş yapraklara ve uzun sapa sahip olan bu lezzetli mantarı satın alır iken yaprak ve sap bölgelerinin diri ve renginin beyaz/ krem olmasına dikkat gösterin. Yaprak bölgelerine dokunduğunuzda kolay bir biçimde ufalanan, sap bölümlerinin içi boşalmış, rengini ve dolgunluğunu kaybetmiş mantarları satın almamaya dikkatinizi açık tutun.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Portakal neden mideyi yakar? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?