Mantar nasıl bir bitkidir?

Mantarlar çok hücreli ve tek hücreli olabilen canlılar âlemi ve şapkalı mantarların tümüne halk içerisinde verilen genel addır. Birço...

 

Dünyanın her yerinde bulunan bir bitki olarak bilinir. Fazla nemli bölümlerde bolca görülmektedir. Halk içinde kav mantarı, küf mantarı, maya mantarı, mildiyö mantarı, pas mantarı, puf mantarı, rastık mantarı, şapkalı mantar adlarıyla bilinebilirler. Bu günlerde tanımlanmış 69.000 adet mantar çeşidi bulunur.

Mantarlar çok hücreli ve tek hücreli olabilen canlılar âlemi ve şapkalı mantarların tümüne halk içerisinde verilen genel addır. Birçok çeşidi vardır. Halkımız arasında en bilinen bilinen beyaz mantardır. 

Mantar nasıl tüketilir?

Diyet için çok güzel tercih olan mantar benzer zamanda da sağlıklı tercihtir. Gün içinde çoğu öğünde tüketilebilmektedir. Mantarla yapılmış olan bir yemek tercih edilebilmektedir. Vermiş olduğu tokluk hissi vesilesiyle günün içinde çok fazla yemek yemenin önüne geçilebilir. Birlikte pişirildiği yemeklerin hazmını kolaylaştırır. Ana yemeklerde yahut ara öğünlerde aperitif olarak kullanılabilmektedir.

Mantarların çoğu, insan organizmasını etkileyip zarar verebilcek maddeler içermektedir. Bu maddeler 10-15 dakikalık bir pişirme süresinden sonra kalkar. Mantar pişirirken en fazla işe yarayacak tencere ve tavalar inox çelik tencere ve tavalar ile pyrex veya terracotta (toprak) kaplardır.

Bunları yapmadan önce yapılması gerekli olan çok önemli kısım mantarın temizlenmesidir. Toprak ve diğer kirlerin bıçak vasıtasıyla sivri ucunu kullanarak temizlenmesi yeterli gelmiyor ise yumuşak bir fırça veyahut ıslatılmış bir bez kullanılarak temizlenmesi gerekmektedir. Yalnızca süngerimsi mantarlar suyun altına tutularak yıkanabilir.

 

Pişirmeden önce mantarlar temiz bez veyahut kağıt havlu ile güzelce kurulanmalıdır. Mantar pişirilirken gövde ve şapel bölümleri da kullanılmaktadır. Neredeyse her yeri yenilebilir. Gövdesinden çorba yapılabilmektedir. Çukur bölümleri üste gelecek biçimde pişirilerek aperitif olarak kullanılabilmektedir.

Mantarlar kurutulup yahut yarı pişirilmiş halde dondurulursa uzun zaman boyunca saklanabilir. Bu işlem için önce mantarı kurutmak için pişirilmesi gerekir. Daha sonrasında ise soğumaya bırakılıp küçük saklama poşeti içinde kendi suyundan eklenerek donmaya bırakılır.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Demirhindi nasıl bir bitkidir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?