Mali nasıl gezilir?

  İbn-i Batutta, Renne Ceille, Alexsandr Gordon Laik, Heinrich Baht’ın yaşadığı evler müze şekline getirilmiştir....

 

Her zamankinden değişik tatil alternatifi arayanlar ve dünyanın değişik yerlerini de görmek isteyenler için keşfedilmeyi bekleyen bir ülke: Mali… Mali’ye nasıl gidilir, bu Afrika ülkesinde nereleri gezilir, neler yapılmaktadır biraz açıklayalım.

Kaşiflerin Evleri ( Timbuktu )

  İbn-i Batutta, Renne Ceille, Alexsandr Gordon Laik, Heinrich Baht’ın yaşadığı evler müze şekline getirilmiştir.

Mali’de Yapılabilecek Diğer Alternatif Etkinlikler:

Mopti şehrinden “pinas” diye adlandırılan el oyması teknelerle Nijer nehrinin karşı kıyısına geçilebilir ve balıkçı kamplarındaki hayatı gözlemleyebilirsiniz.

Timbuktu’da develerle çölde gezebilirsiniz. Bu da farklı deneyim olabilir.

Dogon kısmındaki yerli köylüleri ziyaret edilerek yaşamları daha yakından öğrenilebilir ve mask dansları izlenebilir.

Gezinizi Diyaferebe’de yapılmış olan Daral Festivaline denk getirirseniz yüzlerce sığırın Nijer Nehrinden karşıya geçişini seyredip bolca fotoğraf çekebilirsiniz.

Timbuktu Mopti arasında bir feribot turu yaparak Nijer Nehrinin flora ve faunasını daha yakından gözlemleyebilirsiniz.

Bandiagara Falezi (Djenne)

Dogon kabilelerini gezmeden önce uğrayacağınız noktadır. Burası da Unesco Kültür Mirası listesindedir. Falezlerin oyuklarında Telemlere ait yerleşim yerlerini görebilirsiniz.

Savaşlarla, direnişlerle geçen bir tarih ve yakın geçmişte özgürlüğüne kavuşan Mali Cumhuriyeti macera severler için gezilebilecek bir yerdir.

 

Mali’ye Nasıl Gidilir?

Air France ile Paris üstünden aktarma yaparak başkent Bamako’ya ulaşabilirsiniz. Veya THY ile Fas’ın başkenti Kazablanka’dan aktarma yaparak da başkent Bamako’ya varırsınız. Bunun dışarısındaki ülkenin içerisindeki diğer ulaşımlarda jeep tercih edilebilmektedir. Jeep hem Mali koşullarına uygun olur aynı zamanda yerel yaşamı daha iyi gözlemleme şansını elde edebilirsiniz. Tabii ki beraberinizde deneyimli bir şoför ve iyi bir rehber ile…

Mali Afrika’nın 8. dünyanın da 23. en büyük ülkesidir. Henüz kitle turizmine açılmamış bir ülkedir ve denize kıyısı yoktur. Mali fazla engebeli olmayan, geniş platolar ve yer yer çöllerle kaplı bir fiziki yapıya sahiptir. Kuzeyde Cezayir, doğuda Nijer ve batısında Senegal ile komşudur.

Mali’de Nereler Gezilir?

Pazaryeri ( Djenne )

Her hafta Pazartesi günleri Djenne Caminin önünde kurulan pazarda yerel:ürünleri bulabilir, değişik tat ve kokularla yeni tecrübeler edinebilirsiniz.

Sankore Kuran Üniversitesi (Timbuktu)

İslam El Yazmalarına ev sahibi yapan Özel Kütüphaneler

Bu kütüphanelerde 12. Yüzyıldan kalma çok değerli el yazmaları vardır. Ayrılıkçı teröristlerin saldırında büyük bir kısmı tahrip olsa da Unesconun da kullanılarak kurtarma çalışmalarının başlatıldığı söylenmektedir.

 

Medinakoura Çarşısı (Bamako)

Buraya “pembe Pazar “ da denilmektedir. Çarşıda gezerken Afrikalı zanaatçıların çalışmalarını izleyebilirsiniz.

Ulusal müze (Bamako)

Bu müzede batı Afrika kültürünü en iyi yansıtan maskları ve ahşap heykelleri görebilirsiniz. Bu mask ve heykeller yerel halkın elinden çıkmıştır.

Dogon Köyleri (Djenne)

Köylerin tamamı Bandiagara Falezi altına yerleşmiştir. Animist inancın şekillendirdiği yaşam tarzları ve mask törenleriyle ilgi çeken bu köylüler çekilen fotoğrafların olmazsa olmazıdır. Orada karşılaşacağınız Dogon Tanrı heykelleri  ile bereketi ve Tanrıya yakarışı simgeleyen Kanaga maskları Mali sanatının en güzel örneklerindendir.

Sokaklar ve Evler ( Djenne )

Tamamı kerpiçten yapılmış binalardan ve daracık sokaklardan oluşan labirent gibi sokaklar da gezip görmeye değer…

Djenne Camii

Djenne şehrinde bulunan bu yapı inşaatına  saray olarak başlanmış vce bugünkü şeklini 1907 senesinde almıştır. Unuesco Kültür Mirası listesindedir. Kerpiçten yapılmış bu camide 50 bin kişi aynı zamanda namaz kılabilmektedir. Djenne Cami afrikanın en ilginç yapılarından biridir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan İstanbul'dan antalya'ya nasıl gidilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?