Maket nasıl yapılır?

Maket yapmaya başlamadan önce,...

 

Maket yapımı ince işçilik gerektiren ve vakit alan bir iştir. Hobi için yapılıyorsa keyif vericidir lakin mimarlık, iç mimarlık gibi bölümlerde okuyan öğrenciler için bir mecburiyettir ve bütün çizimlerin, sınavların arasında bir de maket yapmaya çalışmak esasen zordur. Maliyeti yüksek bir iş olduğundan ötürü araştırıp en ucuz malzemelerin satıldığı yerleri keşfetmelisiniz.

Yapıştırıcı tercihi, maketinizin temiz görünmesi konusunda önemlidir ve doğru seçim yapılmalıdır. Sıcak veyahut soğuk silikon, peligom veya pateks kullanabilirsiniz. Benim tavsiyem pateks kullanmanız. Çünkü pateks hem çok hızlı biçimde yapışmakta aynı zamanda ince bir yapısı olduğundan dolayı en temiz işçiliği sağlar. Uhu ve sprey uhusunu sürdükten sonra spreyi üstüne sıkarak yapıştırma işlemi sağlanıyor ve bu spreyi uzun zaman solumak sağlıklı olmak açısından zararlı olduğundan dolayı mümkün ise bütün pencereleri açık bir odada ve maske kullanarak çalışın.

Çizimler hazırlandıktan sonraki önemli adım maketini yapacağınız tasarladığınız ürünün tasarım anlayışını yansıtacak malzeme seçimidir. Örnek verirsek; bir bina maketi yapacaksanız tamamıyla gerçekte olacağı gibi veyahut tümüyle soyut bir maket yapmayı tercih edebilirsiniz. Eğer gerçek görünen bir maket yapacaksanız, tasarımınızda karar verdiğiniz renklerde ve dokularda malzemeler seçmelisiniz. Aldığınız malzemeye kendiniz doku verebilirsiniz. Kırtasiyelerde satılan yapışkanlı çim, parke, seramik malzemeler, ağaç, çiçek vs.gibi malzemeleri de tercih edebilirsiniz ama eğer bir mimarlık öğrencisi iseniz bunu tavsiye etmem. Çünkü bu hazır ürünleri kullanmanız hocalarınız tarafından güzel karşılanmayacaktır. Daha kreatif olup malzemelerinize kendiniz gerçeklik katmalısınız. Eğer soyut bir maket yapacaksanız, yalnızca beyaz veya siyah fotoblok kullanarak tasarımınızın tamamını modelleyebilirsiniz. Maket yapmak için türlü malzemeler bulunur; maket malzemesi satan kırtasiyerlerden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Hurdacılara yapacağınız bir gezi ile de çok değişik ve işinize yarayacak malzemeler bulabilir ve kullanabilirsiniz.

 

Maketini yapacağınız mekanın veyahut ürünün teknik çizimlerinin yapılmış olması, ölçülerinin belirlenmiş olması gerekmektedir.

Çizimlerinizi yaptınız, malzemelerinizi aldınız, kestiniz, yapıştırdınız ve maketiniz hazır ise sıradaki önemli adım fotoğraflamadır. Maketinizin değişik bölümlerinden ışıklar tutarak karanlıkta, açık havada doğal ışıkta, var ise maketinizdeki açıklıklardan içerisinin fotoğraflarını değişik açılardan değişik ışık şiddetleri kullanarak çekebilirsiniz. Değişik ışık şiddetlerinde çekilen fotoğraflar maketinizin değişik yönlerini ortaya çıkaracak ve daha güzel görüntüler elde edeceksiniz.

 

Kaç ölçekli çizim yapacaksanız hesaplamalarınızı yapıp seçtiğiniz malzemenin üstüne keseceğiniz parçaları ölçekli bir biçimde çizmelisiniz ve bu parçaları kesmelisiniz, eğer parçaları karıştıracağınızı düşünüyor iseniz üzerlerine numaralar vermek işe yarayacaktır. Bu parçaları keserken maket bıçağı veyahut neşter kullanabilirsiniz. Kullandığınız malzemenin kalınlığına göre kesme işleminin zorluğu artacaktır. Şu nedenle keserken parmaklarınızı kesmemek için parmaklarınızı aşçıların soğan kestiği biçimde kullanabilirsiniz. Kalın parçaları tek seferde kesmek için uğraşmayın birkaç kere üstünden geçerek keserseniz daha başarılı sonuç elde edeceksiniz.

Maket yapmaya başlamadan önce,

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Şömine nasıl yakılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?