Lokum nasıl yapılır?
Peki dünyaca popüler olan bu lezzet nasıl yapılmaktadır?...
Türkiye denilence akla gelen lezzetlerden birisi de lokumdur. Türk lokumunun lezzeti dünyaca ünlüdür ve kendi adıyla anılır. Turkish Delight… Lokumun tarihçesi kimi kaynaklara göre 15. yüzyıla kimi kaynaklara göreyse 18. Yüzyıla dayanmaktadır. Fakat bilinen tek gerçek lokumu dünyanın her yerinde bilinen eden kişinin Ali Muhittin Hacı Bekir olduğudur.
Peki dünyaca popüler olan bu lezzet nasıl yapılmaktadır?
Lokumu Harmanlamak için
50 gram nişasta. (Yarım su bardağı) 100 gram pudraşeker (Bir su bardağı)
Sade Türk Lokumu İçin Malzemeler
1 kilo şeker 2 bardak su Yarım limonun suyu (Bir çorba kaşığı kadar olacak. Limonun suyu azsa buna göre bir limonda sıkabilirsiniz.) 100 gram nişasta. (Yaklaşık bir su bardağı kadar) Yarım çay bardağı su (Ayrı olarak kullanılacak) 2 gram krem tartar Az miktar badem yağı
Lokumun Yapılışı
Kenarları yüksek olan bir tepsiyi badem yağınızla yağlayın. Macun kıvamındaki lokum harcını tepsiye koyarak soğumasını bekleyin. Düz yerde, masada veya mutfak tezgahında, yarım su bardağı nişastayla bir su bardağı pudra şekerini katıştırın ve güzelce yayın. Tepside soğumuş lokumu ters çevirip bu karışımın üzerine koyun. Mutfak makasınıza da bir nebze badem yağı sürün ve lokumu takriben iki parmak kalınlığında uzun şeritler durumunda parçalara ayırın. Çıkardığınız şeritleri pudraşekerine güzelce bulayarak küp halinde kesin. Kestiğiniz lokumları ister iseniz bir daha pudraşekeriyle bulayabilirsiniz.
Orta boy bir tencereye 2 bardak suyu ve 1 kilo şekeri koyun. Kısık ateşte şeker eriyinceye kadar kaynatın. Bir çorba kaşığı limon suyunu ekleyin. Kıvam almaya başlayıncaya kadar kaynatın ve kaynarken üstünde oluşan köpüğü alın.
İyi bir lokum görünüşünden belli olur. İyi bir lokum verildiği biçimi korur. Lokum elastiki olmalı ve üstüne bastırılsa da eski biçimini almalıdır. Yumuşak ve ağızda kayarak yenmelidir.
Bir bardak nişastayı ve kenara ayırdığımız yarım çay bardağı su ile çırpın. Kaynayan şekerli suya yavaşça ekleyin. İlave ederken de devamlı katıştırın. Krem tartarı da ekledeikten sonra kıvamı macun gibi oluncaya kadar kaynatın.
Lokumun çok türü vardır. Güllü, fındıklı, fıstıklı, kakaolu, cevizli, portakallı, limonlu, naneli, kaymaklı, vanilyalı lokumlar gibi… Siz de lokumunuzun değişik çeşitte olmasını istiyor iseniz bu malzemeyi de lokumunuza ilave edebilirsiniz.