Lojistik yönetimi mezunları ne iş yapar?

Lojistik yönetimi kısmının dersleri arasında; işletmeye giriş, mikro ve makroekonomi, matematik, Türk dili ve edebiyatı, Atatürk ilke...

 

Lojistik yönetimi bölümü, yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan ve şu anda İzmir Ekonomi Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Gediz Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde okunabilen bir kısımdır. İki veyahut dört senelik olabilir. Bölümün temel gayesi globalleşen dünya ve artan ticaret hacmine ayak uydurabilen lojistik hizmetler sunmak üzere personel yetiştirmektir. Mezunlar, lojistik hizmetleri en etkin halde yerine getirme ve yeni uygulamalar ile kalite ve hızı geliştirmeyi amaçlamaktadırlar. Peki, bu kısım nasıl bir kısımdır, içerisinde ne gibi dersler vardır, öğrenciler okurken nelere dikkat göstermelidir ve mezunlar nerelerde, hangi pozisyonlarda çalışabilirler?

Lojistik yönetimi kısmının dersleri arasında; işletmeye giriş, mikro ve makroekonomi, matematik, Türk dili ve edebiyatı, Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi, iletişim becerileri ve akademik raporlama, hukuğun temel ilkeleri, pazarlama, mesleki yabancı dil, iş hukuku, istatistik, finansal muhasebe, yönetim ve maliyet muhasebesi, işletme finansmanı, temel lojistik kavramları, uluslararası ticaret teorisi, lojistik operasyonları yönetimi, yönetim bilimi, tedarik zinciri yönetimi, küresel lojistik yönetimi, lojistik yönetiminde bilişim sistemleri, stratejik yönetim, ulaşım ekonomisi, lojistikte planlama ve modelleme, stok ve depo yönetimi, satın alma ve envanter yönetimi, lojistikte dökümantasyon ve sözleşmeler, havayolu taşımacılığı, denizyolu taşımacılığı, kentsel lojistik, ters lojistik gibi dersler sayılabilir. Bu dersler ile öğrenciler, lojistik hizmetler ile ilgili teorik bilginin yanısıra türlü yazılım dersleri ile de bu bilgilerini destekleyeceklerdir. 

 

Buna ek olarak, lisans programı staj yapmaları önemlidir. Bu staj birden fazla olmalı ve böylelikle öğrenciler türlü çalışma alanlarına aşina olmalılar. Öğrencilerin çalışma alanları ise hayli geniştir. Türlü lojistik şirketleri, şirketlerin lojistik, ihracat, ithalat veyahut satınalma departmanları, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı veya Ulaştırma Bakanlığı gibi kamu kuruluşları çalışılabilecek kurum ve departmanlardır. 

Bu kısımda okuyan öğrencilerin, lojistik yönetimi ile ilgili gelişmeleri takip etmeleri gerekmektedir. Bunu yapmak için türlü basılı ve online dergilerden, sosyal medya hesaplarından veyahut bazı birliklerin internet sitelerinden faydalanabilirler. Bundan dolayı güncel gelişmeleri takip edebilecek ve kariyerlerine buna göre yön verebilirler. Bilhassa yeni açılan limanlar ve lojistik köyler takip edilmesi gerekenler arasındadır.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Kore dili ve edebiyatı mezunları ne iş yapar? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?