Lahana nasıl bir bitkidir?

Lahana çokca hastalığa ilaç niteliğinde bir sebzedir. Kansere karşı ve kalp krizine karşı koruyucudur. Sindirim sistemini düzenler. C...

 

Doğanın insanlara sunduğu mucizelerden biri de lahanadır. Turpgiller ailesinden olan, iri ve kalın yapraklara sahip güz ve kış sebzesi olarak bilinir. Güz lahanaları ilk dondan 2-3 ay önce ekilir. Sarı ve beyaz çiçeklidir. Yabani lahanaların boyları 60 cm'ye kadar çıkabilmektedir.

Lahana çokca hastalığa ilaç niteliğinde bir sebzedir. Kansere karşı ve kalp krizine karşı koruyucudur. Sindirim sistemini düzenler. Cildi güzelleştirir ve vücut içinde bulunan zehirli toksinlerin atılmasına yardım eder. Kansızlığı giderir ve kan şekerini dengeye sokar.

İyi lahana yetiştirmek için tohumlar düzgün seçilmeli ve zamanında ekilmelidir. Özsuyun ortalarada gitmesi için yapraklarda seyreltme yapılmalıdır. Sulama esnasında kürekle fidelere su serpilmelidir. Yaprakları üstten kavuşturup taş konulmalıdır. Aşırı gübre verilmemelidir.

Lahananın çeşitleri pişirilerek sıcak yemeklerde yenildiği gibi pişirilmeden salatalarda veyahut turşusu yapılarak tüketilebilmektedir. Kalori olarak yüksek olmadığı için genel olarak diyet yemeklerinde kullanılmaktadır. Kalori olarak düşüktür fakat vitamin değeri hayli yüksektir. İçinde magnezyum, fosfori kalsiyum, demir, kükürt, sodyum ve potasyum gibi mineraller bulunmaktadır. Lahananın tohumları ise idrar söktürücü ve kurt düşürücü olarak kullanılır.

Yetişmesi ilkbahar tohumları iledir. İlkbaharda hazırlanan tohumlar serpme olarak ekilir. Üstüne gübreli toprak örtülerek tokmaklanır. Süzgeçle sulanmalıdır. 7 ile 10 gün içerisinde lahana tohumları çimlenir. Bu süre içerisinde sürekli sulama işlemi yapılmalıdır. Otlar temizlenmeli ve seyreltme işlemi yapılmalıdır. Haziran ve ağustos ayları arasında lahanalar kuvvetlenmiş olabilecektir. Söküm işlemlerinden önce sulama yapmak toprağı yumuşatacağından söküm işlemini kolaylaştırır.

 

Çoğu zaman Akdeniz ve etrafında yetiştirilir. Yağışlı, sisli, serin ve rutubetli iklimlerde daha iyi yetişir. Fazla sıcak ve kurak lahananın göbek bağlamasını güçleştirir, yapraklarını kalınlaştırır ve sertleştirir. Azotlu gübrelere ihtiyacı vardır. Yetişmek için killi, serin kuvvetli toprak ister.

Lahana Çeşitleri

Karnabahar: Çiçeklerinden yararlanılır. Hayli lezzetlidir.

Kara Lahana: Karadeniz'de yetişir. Göbek bağlamaz, taze yapraklıdır ve çok şifalıdır.

Kantar Lahanası: Hayli büyüktür. Tanesi 20-30 kg gelebilir.

Brüksel Lahanası: Ceviz büyüklüğünde göbek bağlamış lahanalardır.

Brokoli: Yeşil renklidir. Görüntüsüyle karnabaharı andırır. Genelde haşlama olarak tüketilir.

Beyaz Lahana: Takriben 25 cm çapındadır. Sıcak yemeklerde kullanılmaktadır.

Kırmızı Lahana: Yaprakları kırmızı renktedir. Bilhassa salatalarda kullanılmaktadır.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Karanfil nasıl bir bitkidir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?