Kuzu göbeği nasıl bir bitkidir?

Morchella çeşidi mantarlar gelişebilmek için bazı ağaç türlerine ihtiyaç duyar. Bu neden ile doğal yetişme ortamında başta çam ağacı ...

 

Canlılar alemi içerisinde bitki ve hayvan sınıflaması dışında, ayrı bir tür olarak değerlendirilen mantarlar "Fungus- Fungi" aleminde yer bulur. Tek yahut çok hücreli yapılarında klorofil içermeyen mantar çeşitleri, besinlerini kendileri üretemez ve beslenebilmek için başka canlılara veya atıklara ihtiyaç duyarlar.

Kuzu göbeği nerelerde yetişir?

Morchella çeşidi mantarlar gelişebilmek için bazı ağaç türlerine ihtiyaç duyar. Bu neden ile doğal yetişme ortamında başta çam ağacı olmak üzere akçaağaç, karaağaç, kayın ve fındık gibi ağaçların altında yetişir. Kümeli mantar türlerinin tersine kuzugöbeği yetişme alanlarında tek tek ve küçük gruplar durumunda bulunmaktadır.

Organik bileşenler yönünden zengin toprakları seven kuzu göbeği mantarı, yangın çıkmış alanlarda, bahçelerde, ormanların açıklık alanlarında, yol ve akarsu kenarlarında doğal olarak yetişir. Lakin son zamanlarda geliştirilen teknikler vesilesiyle misel ile üretimi de yapılmaktadır.

Kuzu göbeği nasıl bir mantardır?

Latince adı "Morchella esculenta" olan kuzu göbeği mantarının görünümü yumurtayı andırır. Şapkasının üstünde çok miktarda oyuk bulunmaktadır. Bu oyuklar şapkanın tamamını bir ağ biçiminde sarar. Gövdesinin rengi kırmızımsı-sarıdır ve biçimi silindirik yapıdadır. Gyromitra esculenta türü kuzu göbeğine çok benzer. Lakin zehirli bir mantar olduğundan dikkat gösterilmesi gerekmektedir.

 

Kuzu göbeği ne zaman yetişir?

Kuzu göbeği ilkbaharda çıkan mantarlardan biridir. Mart ve mayıs ayları arasında en fazla tüketilen mantarlar arasında ilk sırada gelir. Azami üretimi ise Ege ve Akdeniz bölümlerinde yapılmaktadır.

Kuzu göbeği nasıl tüketilir?

Lezzetli tadına karşın kuzu göbeğinin tek seferde çok fazla tüketiminden kaçınılması gerekmektedir. Hassaten çiğ tüketilmesi durumunda alerjik reaksiyonlara neden olur. Hızlı pişirme yöntemlerinden çok, ağır ateşte yavaş pişirilmesi lezzet açısından tavsiye edilir. Taze olarak tüketilebileceği gibi daha sonrasında tüketmek için kurutularak da muhafaza edilebilmektedir 

Hem besin aynı zamanda ilaç olarak kullanılabilen mantarlar yenilebilen, yenilemeyen ve zehirli mantarlar olarak 3 ayrı grupta değerlendirilir. Yenilebilir mantarlar arasında lezzeti ve üretim hacmi yönünden ilk sırada kuzu göbeği mantarı yer bulur. İç tüketimden çok ihracatta önemli kabul edilen bir payı olan kuzu göbeği mantarı, yaygın olarak çam ormanlarında yetişir. 

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Kayısı nasıl bir meyvedir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?