Kosgeb destekleri nasıl alınır?

Destek paketinin sonrasında kuruluş zamanında gereken olan makine, teçhizat, ofis donanım ve yazılım desteği yer bulur. İşletme, kuru...

 

Küçük ölçekli bir işletme ya da yeni proje ile iş kurmak isteyen bireyler KOSGEB'den destek alabilir. KOSGEB bu destekleri hibe ya da krediler ile sağlamaktadır. Bu yardımlardan yararlanabilmek için şunları bilmek gerekmektedir:

Destek Başvurusu

Destek paketinin sonrasında kuruluş zamanında gereken olan makine, teçhizat, ofis donanım ve yazılım desteği yer bulur. İşletme, kuruluş döneminden başlayarak 12 ay içinde alınacak olan ekipmanları orada belirtebilir. 

İşletme giderleri desteği de paket içinde bulunmaktadır. Çalışan ücretleri, makinelere ait elektrik giderleri, elektrik, su ve ısıtma giderleri şurada gösterilir. 

İş projesininin kuruma verilmesinin sonrasında projenin gerek duyduğu bütçe KOSGEB'e hesaplanarak verilir. Kurul tarafından yapılmış olan değerlendirme nihayetinde iş projesi kabul edilirse bu destek de sunulur. Kurum, değerlendirme nihayetinde red veyahut revizyon hakkına da sahiptir. Bu başvuru içinde işletme kuruluş desteği talep edilir. Bunun içine noter işlemleri, oda kaydı, sicil kaydı, çalışma izni, ruhsatların alınması, muhasebeci giderleri ve kasa gider pusulası masrafları yer bulur 

Sabit yatırım desteği içinde de taahhütname tarihinden sonraki 24 ay içinde satın alınacak olan makine, teçhizat ve diğer malzemeler için banka teminatı karşılığında geri ödeme kaydıyla kredi istenebilir. 

KOSGEB Desteği Alabilmek İçin Gerekli Adımlar

 

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi

KOSGEB üstünden hibe ve kredi alabilmek için uygulamalı girişimcilik eğitimini almaya hak kazanmak ve bu eğitimi başarılı biçimde tamamlamak gerekmektedir. Bu eğitim para vermeden olarak verilir. Eğitimin toplam süresi 70 saattir. Üniversite eğitiminde 56 saat ve üstü girişimcilik dersi alan kişiler ise bu eğitimi almadan en direkt eğitim sertifikası alabilir. Bu eğitimlerin tarihleri, yapılacağı şehirler ve seçmeleri kurumun resmi internet sitesi üstünden duyurulur. Eğitim sürecinde şu dersler verilir:

Veritabanına Kaydolma

Bu süreçlerin nihayetinde kurumdan destek kredisi alınmış olur. Yatırım, ihracat ve işletme sermayesi olarak kullanılacak olan bu destek, tüm girişimci adaylarına verilir. İşletme kuruluş giderleri için 2.000 TL, kurulum dönemindeki makine ve araçlar için 18.000 TL ve işletme giderleri desteği için 30.000 TL olmak üzere toplamda 50.000 TL'ye kadar geri ödemesiz destek, projesi kabul edilen kişilere verilir. Belirlenen miktarlar, ölçek endeksli büyüme kredisi ve ihracat kredisi programlarına göre belirlenmiştir. 

Yönetim kurulu tarafından yapılmış olan değerlendirme nihayetinde iş projesi ve destek başvurusu onaylanan kişiler, veritabanı içine kaydedilir. E-Kobi sistemine kaydolan girişimciler, orada yer bulan beyanname ve taahhüdnameyi imzalayarak gereken belgelerle beraber KOSGEB'e teslim eder. 

 

İş Planı Hazırlama

Uygulamalı girişimcilik sertifikasının alınmasından sonra iş planı ve projesinin hazırlanması gerekmektedir. Bu proje kurum yetkililerine sunulur ve onay verilmesi beklenir. İş planı içinde eğitimi verilen konular uygulamaya geçirilir. Orada öncelikle girişim ve girişimci hakkında genel bilgiler verilir. Projenin sonrasında pazar bilgileri ve pazarlama planları açıklanır. Daha sonrasında sırası ile üretim planı, yönetim planı ve finansal plan içeriği gösterilir. Kurumdan talep edilen destekler de yazım ve sunum içinde belirtilir. 

KOSGEB, girişimcilere kendi işlerinin patronu olabilmeleri için türlü ödenekler vermektedir. Girişimcilik Destek Programı adı verilen paketler, 50 bin TL'ye kadar çıkabilen ödenekleri kapsar. İşletme kurma sürecinde kuruluş desteği, ofis malzemeleri ve 12 aylık işletme giderleri de KOSGEB tarafından verilir. Hibe desteklerinin yanında 100 bin TL'ye varan faizsiz krediler de girişimcilere sağlanmaktadır.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Araba koltuklarını temizlemenin yolları adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?