Koro nedir?

Koro eserleri enstrüman eşliğinde yahut enstrümansız olarak seslendirilebilir. Enstrüman eşliğinde olmadan seslendirilen eserlere aka...

 

Koro, birden fazla ses sanatçısının benzer müzik eserini seslendirmek için bir araya geldiği topluluğa verilen isimdir. Kelime anlamı olarak koro çok sesli müzik icrasını ifade eder. Bilhassa kilise müziğiyle birlikte doğan koro, gelişerek modern müziğin içerisindeki yerini almıştır. Korolar, bir tam olarak uyumu dolaylı olarak ekip çalışmasını amaçlamaktadır. Müzik ve enstrüman bilgisi ve koro yöneticisinin belirlediği kompozisyon, bu amaca ulaşmak için gerekli olan en ehemmiyetli disiplinlerdir.

Koro eserleri enstrüman eşliğinde yahut enstrümansız olarak seslendirilebilir. Enstrüman eşliğinde olmadan seslendirilen eserlere akapella denir. Akapellada enstrüman olarak insan sesi kullanılmaktadır. Enstrüman seslerini icra edecek koristler, kendi aralarında ses özelliklerine göre sınıflandırılabilir. Kilise müziğiyle birlikte meydana gelen akapella , Jazz, RNB, Rap ve Pop gibi pek çok müzik türünde kullanılır.

Koro müziğini icra eden ses sanatçılarına korist denir. Koristler yaş, cinsiyet ve ses özelliklerine göre biri birinden ayrılır. Benzer biçimde korolar da, korist sayısı ve cinsiyet gibi özelliklerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Korolar, tek sesli ve çok sesli olmak üzere ikiye ayrılır. Koro içerisinde, Soprano, Alto , Tenor, Bas gibi sesler birlikte bulunmaktadır. Ara sesler de koro içerisinde bulunabilir ( Örn: Mezzosoprano). Bu seslerin değişik gruplamaları, koro yöneticisinin icra edilecek eser içerisindeki kompozisyonuna göre değişir. Çocuk korosu, gençlik korosu, kadınlar korosu, erkekler korosu, karma koro gibi koro türleri vardır. İcra edilen eserin çeşidine göre de; kilise korosu, Türk sanat müziği korosu, caz korosu, askeri koro gibi türler mevcuttur.

 

Korolarda bulunması gerekli olan çok önemli özellik, ses sanatçılarının uyum içerisinde eseri seslendirmeleridir. Koristler bu uyumu yakalamak için birbirlerine, orkestraya ve yöneticiye dikkat edip müzikal uyumu yakalamalıdır. Koristler kompozisyona göre, değişik akorlarda ve tonlarda bu uyumu yakalamalıdır. Parçanın entonasyonuna göre koristlerin ses rengi ve uyumu bir bütünlük oluşturmalıdır. Özel olarak karma korolarda, kadın ve erkek seslerinin birlikte kullanılması, değişik ses renklerinde bu uyumun nasıl yakalanacağının bir örneğini oluşturmaktadır.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Mandolin nedir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?