Klima filtresi nasıl değiştirilir?
Eğer satın alınan klima filtresi beklemekten ötürü tozlanmışsa, klimaya takılmadan önce temizlenmeli, ondan sonra klimaya takılarak k...
İklimlendirme araçları olarak da tanımlanan klimalar yazın ortamın havasını soğutmak, kışın ise havayı ısıtmak için kullanılabilmektedir. Önceki zamanlarda lüks olarak nitelendirilebilirken zamanımızda klimalar çok evin temel ihtiyaçlarından birisi biçimine gelmiştir. Yine, daha önceki zamanlarda bu ürünlerin enerji verimliliklerinin düşük olması nihayetinde elektrik sarfiyatlarının fazla olması da bu ürünlere önyargı ile yaklaşılmasına neden olmuştur. Lakin zamanımızda yüksek enerji verimliliğine sahip olan klimalar devamlı kullanıldıklarında bile elektrik sarfiyatları çok aşırı olmamaktadır. Bu hal ısıtma ve soğutma özelliklerinin yanında klimaların hava temizleme ve nem alma gibi özellikleriyle de birleşince klimalar yaşanılan ortamı konforlu hale getiren araçlar şekline gelir.
Klima Filtresi Nasıl Değiştirilir?
Eğer satın alınan klima filtresi beklemekten ötürü tozlanmışsa, klimaya takılmadan önce temizlenmeli, ondan sonra klimaya takılarak kullanılmalıdır.
Eskiyen ve yıpranan klima hava filtreleri ise yenileri ile değiştirilmelidir. Filtre üstünde meydana gelen deformasyonlar filtrenin görevini yerine getirmesini engelleyeceğinden ötürü delik veyahut kırık bir filtre kullanıldığı zaman işlevsel olmaz. Klima filtresinin değiştirilmesi için ilk başta klima modeline münasip filtre temin edilmelidir. Klima filtreleri yetkili servislerden temin edilebileceği gibi, internet ile de klima modeline münasip orijinal ya da muadil ürünler temin edilebilmektedir. Klima filtresinin değiştirilmesi aslına klima temizliğinden değişik değildir. Filtre değişimi için ilk başta klima ön kapağı açılır ve eski filtreler yukarı ve öne doğru çekilerek yerlerinden çıkartılır. Sonrasında yeni filtreler, yönlerine dikkatli olunarak yerlerine oturtulur ve klimanın ön kapağı kapatılır.
Klimalar da diğer çok eşya gibi bakım isteyen elektrikli aletlerdir. Klimaların kullanıcı tarafından yapılması gerekli olan temel bakımı, klima hava filtresinin temizlenmesidir. Çünkü klima içinden geçen havayı süzen filtre, kısa bir zaman içinde toz ve partikülleri tutarak kirlenir. Filtrede biriken maddeler ise hem mikropların üremesine neden olarak sağlıksız durumların meydana gelmesine yol açabilir, aynı zamanda klimanın performansını düşürerek enerji sarfiyatını da arttırır. Böyle durumlarla karşılaşılmaması için klima filtrelerinin ideal olarak 15 gün içerisinde bir temizlenmeleri gerekmektedir.
Klima filtrelerinin temizlenmeleri için klima ön panelindeki kapağın açılarak, filtrelerin yukarı doğru çekilerek klimadan çıkartılması gerekmektedir. Filtreler hepsinden önce elektrikli süpürge ile süpürülerek, sonrasında da 40 derecenin altındaki suyla yıkanarak temizlenebilirler. Temizlenen filtreler tümüyle kuruduktan sonra tekrar klimaya takıldığında, klimanın eskisi gibi kullanılmasına devam edilebilmektedir.