Kivi ağacı bakımı

: Kivi ağacı diğer meyve ağaçlarının yaptığı gibi meyvelerini dökmez. Bu nedenle olgunlaşmış meyveler elle toplanarak yeni oluşacak m...

 

Kivi ağacı köken olarak Çin Toplum Cumhuriyeti'nin bulunmuş olduğu topraklardan dünyaya yayılmıştır. Türkiyede de çok sevilmesine karşın, kivi araştırma ve üretim çalışmaları yalnızca 13 senelik bir geçmişe sahiptir. Türkiyede bilhassa Karadeniz Bölümünde yetiştiriciliği yapılırken, Marmara Bölgesi'nin belli yerlerinde de kivi üretimi yapılmaktadır. Kivi ağacı iklim itibarı ile sıcak ve kurak havayı sevmemektedir. İdeal üretim ortamı tam anlamıyla Karadeniz'de etkin olan ılık ve yağışlı havadır. Kivi ağacı hakkında kısa bir bilgiden sonra, kivi ağacının temel bakım ihtiyaçlarını şu biçimde sıralayabiliriz;

Meyve Seyreltmesi

: Kivi ağacı diğer meyve ağaçlarının yaptığı gibi meyvelerini dökmez. Bu nedenle olgunlaşmış meyveler elle toplanarak yeni oluşacak meyveler için yer oluşturulmalıdır. Kivilerde meyve seyreltmesine, kivi ağaçları çiçek açmaya başladığı tarihten başlayarak başlamak mümkündür.

Gübreleme 

Diğer meyve ağaçlarında olduğu gibi Kivi ağacı da gübrelenmeye ihtiyaç duymaktadır. Kivi ağacının dikilmesi planlanan bölgenin, toprak analizi yapılmalı ve toprağın ihtiyacına göre gereken gübre desteğiyle toprağın kalitesi arttırılmalıdır. Özel olarak azotlu gübre, kivilerde büyümeyi sağlayan gayet önemli bir gübre çeşitidir.

Sulama 

Kivi ağacı çok fazla ölçüde su tüketen bir meyve çeşididir. Yaz mevsimindeki aylarda, sıcak devirlerde ve yağışın olmadığı zamanlarda kesinlikle ağaçlar sulanmalı ve toprak nemli tutulmalıdır. Damla sulama sistemi, kivi üreticiliğinde önemli görülen bir sulama aracı olarak dikkat çekmektedir.

 

Budama 

Kivi ağacından maksimum verimi almak amaçlı yaz ve kış mevsimlerinde olmak üzere devamlı budama yapılmış olması zorunludur. Kivi ağacının dalları sarmaşık gibi sarıcı özelliğe sahiptir. Bu neden ile bazı dallar yıl içinde diğer dalların altında kalabilir. Budama yapılırken altta kalan dalların da güneş almasını sağlamak için üstteki dalların budanması önemli sayılabilecek bir ayrıntıdır. Dallar düzgün biçimde budanarak dalların arasındaki uzunluk korunmalıdır.

Yabancı Ot Kontrolü 

Kivi ağacının kökleri yer yüzeyine çok yakındır bu nedenle yabancı otları toprak işleme yöntemi ile temizlemek pek mümkün değildir. Bu yabancı otlardan kurtulmak için yeteri ölçüde yani aşırıya kaçmadan tarım ilaçları kullanılmalıdır. Benzer zamanda kivi yetiştirilen kısma çim ekimi yapılmalıdır.

Hasat 

Kivi ağacı meyvelerini dökmediğinden, ağaç meyve vermeye başlayınca devamlı olarak kontrol edilmeli ve olgunlaşmış meyveler toplanmalıdır.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Eldiven nasıl örülür? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?