Kirpik dökülmesi neden olur?

Büyüme, gelişme ve vücudumuzdaki kimyevi olayların düzenlenmesinde etkili olan tiroit hormonunun salgılanmasındaki düzensizliklerin b...

 

Dışarıdan gelebilecek toz ve kir gibi maddelere karşı kirpikler gözleri koruyan yapılardır. Takriben ömürleri 3-6 ay arasında farklılaşan kirpiklerin bu zaman zarfında dökülerek yerine yenilerinin çıkması olağandır. Ama kısa bir zaman içerisinde çok miktarda kirpiğin dökülmesinde bu halin bir sağlık probleminden kaynaklandığı düşünülebilir. Tıpta madarozis adı verilen bu halin ortaya çıkmasında türlü faktörler etkili olabilir.

Kirpik Dökülmesinin Nedenleri

Büyüme, gelişme ve vücudumuzdaki kimyevi olayların düzenlenmesinde etkili olan tiroit hormonunun salgılanmasındaki düzensizliklerin belirtilerinden birisi de kirpik dökülmesidir. İyileşmeyen kirpik dökülmesi hallerinde bu halin tespit edilebilmesi için hormon testi yapılmış olması gerekmektedir.

Bir otoimmun hastalık olan saçkıran daha fazla saçlarda görülmesine karşın kirpiklerin dökülmesine de yol açabilir. Eğer vücudumuzdaki değişik yerlerde de bölümsel kıl dökülmeleri yaşanıyorsa bu halde kirpik dökülmesinde saçkırandan şüphelenilebilir.

Göz kuruluğu gibi sebeplerle meydana gelen kaşınmanın göz kapakları üstünden baskı uygulanarak giderilmesi nihayetinde ortaya çıkabilir. Buna benzer biçimde göz makyajının temizlenmesi esnasında göz kapaklarının fazla ovulması da kirpiklerin dökülmesine neden olabilir. Bu gibi hallerde gözlere baskı uygulanmamasına dikkatli olunarak kirpik dökülmesi engellenebilir.

 

Kirpik dökülmesinin nedenlerinden birisi de kullanılan makyaj ürünlerinden ötürü meydana gelen alerjik reaksiyonlardır. Makyaj malzemelerinin içerdikleri kimyasallardan kaynaklanan bu hal hassaten duyarlı ciltlere sahip insanlarda daha sık görülmektedir. O neden ile makyaj malzemesi tercihinde cilt tipine münasip ve imkan bulduğunuz sürece doğal ürünler tercih edilmeli ve kirpik dökülmesi ile karşılaşılırsa göz makyajında kullanılan malzemeler gözden geçirilmelidir.

Göz kapağında meydana gelen arpacık da kirpik dökülmesine neden olabilir. Bir tür iltihaplanma olan arpacığın yanında göz kapağında meydana gelebilecek diğer yaralanma ve enfeksiyonlar da kirpik kaybı ile sonuçlanabilir. Fakat bu gibi hallerde genel olarak dökülen kirpikler kısa bir zaman içerisinde yerine gelir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan B6 vitamini eksikliği nedenleri adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?