Kimya nasıl bir bölümdür?

Bu alanda eğitim almak isteyen insanların bazı özelliklere sahip olması gerekmektedir. Bunlar:...

 

Hayatımızın her alanında kullandığımız, her eşyanın ve tükettiğimiz her gıdanın oluşumunda kimya etkili olmaktadır. En genel tanımı ile kimya, maddenin yapısını, bileşimini, özeliklerini ve diğer maddelerle etkileşimini inceleyen bilim dalıdır. Bu alanda eğitim alan ve uzmanlaşan bireylere kimyager denilir.

Aranan nitelikler

Bu alanda eğitim almak isteyen insanların bazı özelliklere sahip olması gerekmektedir. Bunlar:

Sayısal düşünme yeteneği olmalıdır.

Meraklı ve sabırlı bir kişiliğe sahip olması gerekmektedir.

İyi bir gözlemci olarak, gözlemlerini mantık çerçevesinde yorumlayabilmelidir.

Dikkatli ve konsantrasyonu kuvvetli bir yapıya sahip olmalıdır.

Fen derslerinde başarılı olması gerekmektedir. Hassaten kimya dersi başta olmak üzere fizik ve biyoloji derslerine ilgili ve başarılı olmalıdır.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Sağlık Bakanlığı

Kültür Bakanlığı

Adli Tıp Laboratuvarları

Devlet Su İşleri

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Üniversiteler

Gümrük Laboratuvarları

Belediyeler çalışabilecekleri başlıca alanlardır.

Çalışma alanları

4 senelik lisans eğitimini tamamlayan başarılı bireyler kimyager unvanını alırlar.

Özel sektörde çalışma alanları:

Deterjan ve sabun sanayi

Seramik sanayi

Petrokimya

Deri sanayi

Plastik sanayi

Tekstil sanayi

Gıda analiz laboratuvarları

Kozmetik sanayi başlıca çalışabilecekleri özel sektör alanlarıdır.

 

Boya sanayi

Cam sanayi

Çevre danışmanlık firmaları

Biyokimya laboratuvarları

Çevre analiz laboratuvarları

Su ve atık su analiz laboratuvarları

Seramik sanayi

İlaç sanayi

Çimento sanayi

Metal sanayi

Kamu kuruluşlarında:

Alınan dersler

Dördüncü sene derslerinin geneli seçmeli derslerdir. Bu hal kişinin istediği alanda uzmanlaşması adına tanınan bir fırsattır. Alınan dersler: Gıda biyokimyası ve biyoteknoloji, endüstriyel inorganik kimya, çekirdek kimyası ve radyoaktivite, organik yapı analizi, koordinasyon kimyası, ilaç sentezi, analitik ayırma yöntemleri, çevre kimyası, biyoteknolojidir. Ek olarak seçmeli olarak; polimer kimyası, kimyevi kinetik, mineral biyokimyası, doğal bileşikler kimyası, petrol kimyası, biyoteknoloji ve ekonomi, kuantum kimyası, gıdalardaki doğal toksikatlar, hormonlar, su analizi ve iyon değişim teknolojileridir. Üniversitelere göre bu derslere ek olarak alınabilecek değişik dersler ve uygulamaları mevcuttur.

İkinci sene alınan dersler ağırlıklı olarak kısım dersleridir. Bunlar: Organik kimya, analitik kimya, anorganik kimya, kimyada matematiksel metotlar, fiziko kimya, anorganik kimya laboratuvarı, organik kimya laboratuvarı, analitik kimya laboratuvarıdır.

Birinci sene parça derslerinin yanında temel dersler de alınır. Bunlar: matematik, genel kimya, İngilizce, fizik, Türk dili, Atatürk ilke ve inkılâp tarihi, bilgisayar, kimya laboratuvarı, fizik laboratuvarıdır.

 

Üçüncü sene alınan dersler bütünüyle kısımda uzmanlaşmak adına alınan ve ikinci sene alınan derslerin devamı niteliğinde olan derslerden oluşur. Bunlar: Analitik kimya II, organik kimya II, biyokimya II, fiziko kimya II, İngilizce II, aletli analiz, anorganik kimya II, organik kimya laboratuvarı, biyokimya laboratuvarı, anorganik kimya laboratuvarıdır.

Son sene zorunlu staj ve bitirme tezi uygulanmaktadır.

Kimya kısımlarında temel kimyadan başlamak suretiyle biyokimya, fizikokimya, analitik, organik, anorganik kimya alanlarında uzman kimyagerler yetiştirmek hedeflenir. Son günlerde ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İzmir İleri teknoloji Enstitüsü, Hacettepe Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi başta olmak üzere toplam 67 üniversitemizde eğitim verilir.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Felsefe nasıl bir bölümdür? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?