Kemanın tarihi gelişimi

Kemanın Orta Asya'dan geldiği sanılır. Atasının Kazak kopuzu adı verilen enstrüman olduğu düşünülür. Kemanın ilk ortaya çıkışı ile il...

 

Violin ailesinin en küçük üyesi olan keman, benzer zamanda azami tonda sese sahip olan üyesidir. Keman 60 cm uzunluktadır. Perdesiz bir çalgıdır. Bir yay yardımıyla çalınır. Keman çalmaya yarayan yaya arşe denilir. Keman gerek başka enstrümanlara eşlik durumunda senfoni orkestralarında gerekse de solo olarak hassaten klasik müzik de kendisine yer edinmiştir.

Kemanın Tarihçesi

Kemanın Orta Asya'dan geldiği sanılır. Atasının Kazak kopuzu adı verilen enstrüman olduğu düşünülür. Kemanın ilk ortaya çıkışı ile ilgili genel kanı budur. Lakin bundan hariç çok miktarda değişik inanış da mevcuttur. Kimine göre keman Arapların rebab isimli çalgısından türemiştir. Kimine göre ise guz adı verilen Oğuz kemençesinden türemiştir. Kemanın günümüzdeki durumuna en fazla benzeyen en eski versiyonu 1500'lü senelerde İtalya'da görülmüştür. Buradan bütün Avrupa'ya yayılmıştır. Keman ilk safhada yedi telli bir çalgı olarak ortaya çıkmıştır. Lakin yedi telin hem görüntüyü kötü etkilemesi aynı zamanda çalmayı zorlaştırması sebebi ile tellerin tek tek atılmış ve keman son durumu olan dört telli durumunu almıştır. 1500'lü senelerden 1800'lü yıllara kadar kemanda gövde biçimi ve teller olmak üzere türlü değişiklikler yapılmıştır. Günümüzdeki biçimine en yakın formunu 1800'lerin sonlarında almıştır. O günlerden bugüne kadara keman üstünde köprünün yükseltilmesi dışında dikkate alınacak değişiklikler yapılmamıştır.

 

Kemanın ve Arşenin Yapılması

Keman çalmaya yarayan arşe ise averaj 150-200 adet doğal yahut suni at kılından yapılmaktadır. Son dönemlerde ham misina adlı iplerle de yapıldığı görülmüştür. Arşeye gerilen ipler reçinelenerek yapıştırılır.

Keman genellikle İtalya, İspanya ve Fransa'da yetişen özel çam türünden yapılmaktadır. 70 ayrı ahşap parçadan oluşan kemanın parçalarının bazıları da akçaağaçtan yapılmaktadır. Arşenin rahat hareket etmesi için kemanın iki tarafına simetrik olarak girinti verilir. Ek olarak tellere binen basıncın dengelenebilmesi için alt ve üst tabaka bombeli yapılmaktadır. Akort işleminin yapıldığı anahtarlardan çıkan teller bir köprünün üstünden geçmektedir. Bu köprü de yine arşenin hareketine uygun biçimde yüksek yapılmaktadır. Keman yapımı tamamlanınca verniklenir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Saksafon çeşitleri nelerdir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?