Kayısı nasıl aşılanır?

Kayısı ağacını aşılama zamanında her şeyden önce olgun ve kahvrenegi tomurcuk filizleri toplanır. Bu anda ağaç kabuğunun kolay bir şe...

 

Üreticiler, kayısı fidanı üretimi kısmında yaygın olarak aşıyı tercih etmektedir. Aşı yöntemi, ucuz ve kolay olması hasebiyle üreticilere yardım eder. Kayısı fidanına aşı yapılabilmesi için kolay işlenir olması gerekir. Taban suyunun yüksek olduğu tuzlu topraklarda fidan yetiştirilmesi mümkün olmamaktadır. 

Kayısı ağacı çekirdekleri, serpme bir biçimde büyüklüklerinin 3 ya da 4 katı olan bir derinliğe ekilir. Sonrasında üzerlerine yanmış çiftlik gübresi dökülür ve kapatılır. 

Bu ekim sırasında 35-40 cm'lik sıra boşluğu verilmelidir. 

İlkbaharda fidanların uzaması ile bir nebze seyreltme yapılmaktadır 

Kayısı ağacını aşılama zamanında her şeyden önce olgun ve kahvrenegi tomurcuk filizleri toplanır. Bu anda ağaç kabuğunun kolay bir şekidle soyulan filizleri toplanmalıdır. Aşılamanın diğer aşamaları şunlardır;

Kesilen bu parçayı kabuğu tomurcuk bırakacak halde kesin ve tomurcuğun kurumasına izin vermeden tutun. Yeni hazırlanmış fidanın üstüne çok derin olmamak şartıyla bir delik açın. Bir bıçak kullanılarak gövde kabuğunu gevşetin. 

Kayısının aşılanması sonbahar gibi aylarda yapılmaktadır. Aşının başarılı olması halinde kayısı ağacı ilkbaharda ilk meyvelerini vermeye başlamaktadır. Aşının dikkatli halde yapılmış olması için belirtilmiş tekniklere uymak gerekir. Aşılanmış olan fidanların bakım işlemlerine ağacın yaprak dökümüne kadar devam edilebilmektedir 

 

Toplanan filizleri, nemli beze sarın. Bu filizlerin kurumaması için serin bir ortamda saklayın. Sonrasında tomurcuk tabanının alt bölümünden aşı yapılacak filizleri çıkarın. Tomurcuk kabuğunın bulunmuş olduğu kısımdan üst kenarına kadar küçük parça kesin. 

Kayısı tomurcuğuna yapılmış olan aşının tutup tutmadığını anlamak için, aşının yapıldığı tarihten iki hafta sonra tomurcuğu kontrol edin. Aşılamanın sonrasında tomurcuğun yeşermesi ve ilkbahara kadar hareket etmeden beklemesi gerekir. Aşı yapılmış olan tomurcuğun yan taraflarında çıkan dallara bir müdahelede bulunmayın. 

Bu biçimde kesilmiş olan tomurcuk kabuğuna aşılama için yeni tomurcuğu yerleştirin. Aşılanmış kayısı fidesini bant şeritler ve ip kullanarak sarın. Bunu yaparken tomurcuğun hava almasına dikkatli olun. Bu neden ile tomurcuğu örtmeyin. 

Kayısı ağacının yetiştirilmesinde türlü tohumlar kullanılabilmektedir. Zerdali, badem, şeftali ve erik çekirdekleri kayısı ağacından tohumu olarak kullanılabilmektedir. Kayısı ağacını ekim ve yetiştirme sürecinde şu aşamalar uygulanmaktadır;

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Menekşe nasıl çoğaltılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?