Karbonhidrat hangi yiyeceklerde bulunur?

İkisinin arasındaki farkı ayırt edebilirsiniz. Tüketimini yapacağınız karbonhidratın besin değeri sizin için önemli olmalıdır. Sağlık...

 

Vücudumuzun temel besin kaynaklarından biri olan karbonhidratların en ehemmiyetli görevi vücudumuza ihtiyacı olduğu enerjiyi vermektir. Vücutta kan şekerini dengelerler. Yüksek karbonhidratlı besinler vücudumuzun yağlanmasına ve insülin seviyesinin yükselmesine neden olur. Yeterli ölçüde alınmadığı taktirde türlü sağlık problemleriyle karşılaşılabilinmektedir.

BASİT KARBONHİDRAT İÇEREN BESİNLER 

İkisinin arasındaki farkı ayırt edebilirsiniz. Tüketimini yapacağınız karbonhidratın besin değeri sizin için önemli olmalıdır. Sağlıklı beslenen bir kişinin programında muhakkak iyi karbonhidrat içeren besinler olmalıdır. Vücudunuzun dinç olarak kalması için basit karbonhidratları hayatınızdan çıkarmanız gerekmektedir. Örnek verilecek olursa şeker yerine bal veyahut pekmezi kullanabilirsiniz.Vücuda gerektiği kadar karbonhidratı vermezseniz vücut bu ihtiyacını karşılayabilmek için besinlerden aldığınız proteini kullanmaya başlar. Bu biçimde vücuttaki kas sisteminiz zedelenecektir. O nedenden dolayı ciddi bir sağlık problemiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Beyaz pirinç, ekmek, çikolatalar, abur cubur yiyeceklerin çoğu, gazlı içeçekler, beyaz şeker, şekerli kahvaltı gevrekleri, meşrubatlar... Lif yönünden fakirlerdir. Vücutta yağa çevrilirler. Kan şekerini ani halde yükselttiklerinden yorgunluk hissi yaratırlar. Basit karbonhidratlar vücudumuza alındıklarında hemen enerji verirler ve kilo almanıza neden olurlar. En sık olarak bu şekil besinleri tüketen insanlarda kalp damar hastalıkları görülür 

 

Vücudumuza alınan karbonhidratlar sindirim yoluyla şekere dönüşür. Bu da organların iyi bir biçimde çalışmasını sağlamaktadır. Günlük besininizin içerisinde muhakkak karbonhidrata yer vermelisiniz. Karbonhidratların içerisinde enerji sağlayan şeker ve nişasta yer alır. Pek hızlı hazmedilen bu besinler enerjinin yanında kalori alımına da neden olurlar. Toplumumuzda karbonhidratların yalnızca kilo yaptığına dair bir bakış açısı mevcuttur. Bu tümüyle yanlıştır. Karbonhidratlar vücudunuzda var olan olan yağların yakılmasını sağlamaktadır, vücudunuzun lif ihtiyacını karşılar. Eksikliğinde b vitamini yetersizliği, depresyon, halsizlik gibi belirtiler oluşabilir. Uzmanlar karbonhidratları 2'ye ayırmaktadır. Kompleks (iyi) ve basit (kötü) karbonhidratlar. 

KOMPLEKS KARBONHİDRAT İÇEREN BESİNLER

Kompleks karbonhidratlar protein, mineral, lif ve vitamin yönünden zengindirler. Kan şekerini kontrollü olarak yükseltirler. Uzun zaman tokluk hissi verirler. Doğal yollarla metabolizmayı uyarıcı etkisi vardır. Sindirimleri zordur. Lakin sağlıklı olan karbonhidrat çeşididir. Tüketiminde yaş, sağlık durumu gibi faktörler önemlidir. 

Kepekli makarna, esmer pirinç, tam buğday ekmeği, bulgur, soya fasulyesi, yulaf ezmesi, mercimek, kepek ekmeği, soğan, mısır, portakal, muz, greyfurt, çilek, ananas, elma, kayısı, arpa, ceviz, havuç, kabak çekirdeği, sarmısak, mantar, badem, salatalık, patlıcan, yer fıstığı, ay çekirdeği, zencefil, hindistancevizi, armut, şeftali, karpuz, ahududu, göbek salata, bezelye, taze meyve suları bunlardan en bilindik olanlarıdır.

 
 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Hangi meyveler kilo aldırmaz? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?