Karanfil nasıl sulanır?

Karanfil çok fazla suyu sevmez. Toprağın yıkanması fakat köklerinin uzun zaman ıslak kalmaması gerekmektedir. Şu nedenle toprağın yar...

 

Karanfilgiller ailesinin ‘’ Dianthus’’ türüne ait olan karanfil, katmerli çiçek yapısı ve kokusu ile vazo çiçeği olarak tercih edilir. Anavatanı Akdeniz havzası olan karanfil, 2000 seneden uzun süredir, türlü kültürler tarafından yetiştiriliyor. Rengârenk çiçekleri ve güzel kokusuyla bahçelerin ve balkonların en güzel çiçeklerinden biri olan karanfil, dış mekânlarda yetiştirmesi kolay bitkilerden biridir.

Sulama ihtiyacı

Karanfil çok fazla suyu sevmez. Toprağın yıkanması fakat köklerinin uzun zaman ıslak kalmaması gerekmektedir. Şu nedenle toprağın yarıdan fazlası kurumadan sulanmaması gerekmektedir. Toprak sulaması yerine diğer bir alternatif yapraklarını ve çiçeklerini fıs fıslamaktır.

Karanfillerde en fazla görülebilen sorunlar mantar ve parazitlerden kaynaklanan hastalıklardır. Mantar oluşumunun çok önemli sebebi, karanfilin münasip olmayan yerlerde yetiştirilmesinden kaynaklanır. Yüksek neme karşın hava akışının iyi olmadığı, rüzgar almayan bahçe ve balkonlarda mantar hastalıkları ve parazit sorunuyla sıkça karşılaşılır.

Sıcaklık isteği

Rüzgar alan, havadar alanlara ihtiyaç duyar. Hava akışının iyi olmadığı kuytu alanlarda karanfil sağlıklı biçimde gelişemez. Gün içinde asgari 3 saat güneş alması gerekmektedir. Yazın aşırı sıcak geçtiği iklimlerde sabah güneşi alan yarı gölgeli ağaç diplerine dikilmesi yararlıdır. Yakıcı öğle sıcaklarından korunduğu sürece iklim koşullarına karşı dayanıklı bitkidir. Çeşitlerine göre değişim göstermekle beraber kış soğuklarına karşı da son derece dayanıklıdır. 

 

Çiçeklenme dönemi

Karanfiller çeşidine göre kış hariç bütün mevsimlerde açabilir. Bazı çeşitleri yalnız ilkbaharda açarken, bazı türler, yaz ayları boyunca açabilir. Bunun yanında sonbaharda açan karanfiller de vardır.

Toprak isteği

Ph seviyesi averaj 7 olan, organik bileşenler ve mineral bakımından zengin ağır olmayan toprakları sever. Suyu hızlı halde süzen ve hızlı kuruyan topraklarda sulama daha rahat yapılabilmektedir. Bahçe toprağı, hazır çiçek toprağı, ahır gübresi ile karıştırılmak suretiyle hazırlanan toprak, karanfil için çok uygundur. Mineral ihtiyacını karşılamak için kil, nehir kumu, ahır gübresi ve humus ilaveli hazır toprağı karışımı da kullanılabilmektedir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Lavanta çiçeği nasıl sulanır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?