Karaciğer yağlanması neden olur?
Tip 2 diyabet, karaciğer yağlanmasına neden olabilen bir hastalıktır. Tip1 diyabette böyle bir hal sözü edilen değildir....
Tıp dilinde ‘hepatosteatoz’ adı verilen karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinde fazla yağ birikmesiyle oluşur. Karaciğer yağlanması, ilk zamanlarda ciddi bir rahatsızlık olarak görülmez. Zaman geçtikçe yağlanma artar ve iltihap oluşursa daha ciddi sorunlar meydana gelir
Diyabet
Tip 2 diyabet, karaciğer yağlanmasına neden olabilen bir hastalıktır. Tip1 diyabette böyle bir hal sözü edilen değildir.
Yaş
Karaciğer yağlanmasında 50 yaş üstü risk grubundadır.
Obezite
Aşırı kilo, her yaşta sağlıklı olmak açısından büyük tehdittir. Obezite olan insanlarda karaciğer yağlanması görülme ihtimali de yüksektir. Kilolar sebebi ile yağ hücreleri vücutta biriken yağı depolayamaz hale gelir. Bunun nihayetinde da karaciğer yağlanması oluşur. Karaciğer yağlanması ideal kilodan fazla olması halinde da risk oluşabilir.
Karaciğer Yağlanmasının Belirtileri
Hipertansiyon
Karaciğer yağlanmasının sebeplerinden biri de yüksek tansiyondur. Yüksek tansiyona ek olarak kilo da var ise risk daha yüksektir.
Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri
Aşırı Alkol Tüketimi
Karaciğer yağlanmasının en popüler sebebi, aşırı alkol tüketimidir. Fazla alkol tüketimi, karaciğerin metabolizmadaki işlevini sonlandırır.
İnsülin Direnci
Vücutta, kötü beslenme ve genetik etkenlerden ötürü insülin direnci oluşabilir. Bu halde pankreas, insülin salgılama özelliğini kaybeder. Bu halde karaciğer içinde yağ birikmeye başlar.