Kara lahana hangi hastalıklara iyi gelir?

Kara lahananın tüketiminde aşırıya kaçılmaması önemlidir. Çünkü fazla kara lahana tüketimi tiroit bezinin çalışmasını negatif yönde e...

 

Turpgiller ailesine özgü bir bitki türü olan kara lahana çoğunlukla kış ayları içinde tüketilir. Türkiye'de yetiştiriciliği Doğu Karadeniz Bölümünde yapılmaktadır. Yapısında bulundurduğu türlü vitaminler ve mineraller hasebiyle insanlara büyük yararlar sağlamaktadır ve hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Aşırıya kaçmamak kaydıyla sürekli biçimde kara lahana tüketilmesi tavsiye edilen bir durumdur. Kara lahanın bilinen yararları şunlardır:

İçerisindeki glutaminden ötürü alerji, eklem ağrıları ve ateşli hastalıklar karşısında etkili olmaktadır.

Bunlara ek olarak kara lahana romatizma, gut, artrit, böbrek taşı ve cilt hastalıkları karşısında da etkili olmaktadır.

Yapısında yer bulan lupeol, sinigrin ve sülforafan adlı bileşenler hasebiyle meme kanseri başta olmak üzere kanser önleyici etkileri vardır.

Kara lahananın yapısında iyi oranlarda kalsiyum, magnezyum ve potasyum bulunmaktadır. Bu mineraller vesilesiyle kemik erimesi gibi rahatsızlıkların önüne geçmektedir.

Kara lahananın diğer özelliği de beta karoten açısından zengin olmasıdır. Böylece göz sağlığına da önemli katkıları vardır. Yaşlanma ile görülebilen katarakt oluşumunu engelliyici etkileri vardır. Ek olarak, beta karotenin prostat kanserini engellemede de etkili olduğu bilinen bir gerçektir. 

Potasyumun damarların daha sağlıklı halde çalışmasını sağlayan yararları vardır. Kalp krizi ve felç rikslerini azaltır. Ek olarak, yüksek kan basıncı rahatsızlıkları da kara lahana ile engellenir.

 

Kara lahana denince akla öncelikle C vitamini gelir. Çünkü C vitamini açısından gayet zengin olduğu bilinir. C vitamini antioksidan özellikler gösterdiği için insanlar için önemlidir. Bağışıklık mekanizmasının güçlenmesine yardım etmektedir. Bilhassa grip, nezle gibi üst solunum yolu hastalıkları ile mücadele etmek için insanlar C vitaminine ihtiyaç duyarlar. Bu rahatsızlıklar karşısında kara lahana etkili silahtır. O neden ile hassaten ekim ve şubat ayları arasında tüketilmesi önerilmektedir 

Kara lahananın tüketiminde aşırıya kaçılmaması önemlidir. Çünkü fazla kara lahana tüketimi tiroit bezinin çalışmasını negatif yönde etkilediği için guatr problemine davetiye çıkarır. Bu hale dikkatli olunması önemlidir. 

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Çörek otu hangi hastalıklara iyi gelir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?