Kaptan nasıl olunur?

Üniversite okumadan gemide çalışmak, kaptan olmak isteyenler ise sınırlı vardiya zabiti olarak göreve başlayabilir, yükselmek için sı...

 

Son yıllarda kaptan olabilmenin belli koşulları vardır. Her şeyden önce üniversitelerin güverte kısmının kazanılması gerekmektedir. Türkiyede güverte bölümü bulunan ve gemi kaptanı yetiştiren üniversiteler; İstanbul Teknik Üniversitesi, Piri Reis Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi’dir. Bu kısımlara girerek kaptan olmak isteyen bireyler üniversite sınavlarının sayısal bölgelerinden, sağlık raporları ve mülakatlar sonucu bölüme kabul edilir.

Üniversite okumadan gemide çalışmak, kaptan olmak isteyenler ise sınırlı vardiya zabiti olarak göreve başlayabilir, yükselmek için sınavlara girerek de sınırlı kaptan olabilir. Lakin okyanuslarda değil denizlerde çalışabilirler. Bunun peşi sıra maaşları da diğer kaptanlara göre daha düşük olabilir.

Güverte kısımları örgün öğrenime sahip, bazı üniversitelerde de öğrenim dili İngilizce olan bölümlerdir. Bu okullardan birini bitirdiğiniz zaman çalışabileceğiniz gemilerde bir tonaj sınırlaması yoktur. Küçük gemide çalışabileceğiniz gibi devasa bir gemide de iş bulabilirsiniz. Zamanımızda bu bölümlerde okuyan öğrenciler okyanuslarda ve denizlerde yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olabilecek kaptan adayları olarak yetişirler. Bu bölümlerde okuyan öğrenciler 12 ay açık deniz stajı yaparak denizcilik hayatlarına "Vardiya Zabiti" (üçüncü kaptan veya dördüncü kaptan) olarak başlar. Bu kaptanlar denizcilik İngilizcesi, uzak yol güverte zabitliği gibi sınavlara girerek başarılı hayli terfi olur ve bir üst sınıf zabitliğe geçiş yapabilir. Bir kaptanın birinci zabit olabilmesi için (geminin en yetkili kaptanı) takriben 7 sene ile 10 sene arasında çalışması gerekmektedir.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Limited şirket nedir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?