Kalamar nasıl bir hayvandır?

Vücudunda hiç yağ barındırmayan kalamar diyet yapanlar için bir besin seçimi olabilir. Türkiye'de genel olarak meze halinde tüketimi ...

 

Kafadanbacaklılar ailesine ait olan kalamarın, dünyada takriben 300 türü bulunmaktadır. Bu farklı biçimdeki deniz canlısı çok mutfakta, yemeklerde hayli sık kullanılmaktadır ve tadı çok lezzetli balık çeşitleri arasındadır. Türkiyede adi kalamar, mızraklı kalamar ve kırmızı kalamar olarak üç türü bulunmaktadır.

Vücudunda hiç yağ barındırmayan kalamar diyet yapanlar için bir besin seçimi olabilir. Türkiye'de genel olarak meze halinde tüketimi yapılmaktadır. Meze dışında buğulama, fırında, kızartma veya sosa batırılıp kızartması da yapılabilmektedir. Başlıca besin öğeleri protein, su, çok az yağ, kalsiyum ve fosfordur. 

Türkiye'de iktisadi değerinin hayli yüksek olmasının nedeni etinin çok lezzetli ve yumuşak olmasıdır. Ek olarak Atlantik Okyanusu ve bütün Akdeniz'de bolca avlanıp tüketilmesi de nedenlerden biridir. Kalamar avcılığı bilhassa trol ve çevirme ağlar ile yapılırken bazı zamanlarda yalancı yemli oltalar ile sportif anlamda da avlanır. Karidesin besin kaynağı genel olarak kurtlar ve küçük balıklardır. Boyları 20-30 cm arası değişirken 40-50 cm aralığındaki boyutlarına da rastlanmıştır. 

Omurgasızlar arasında zeka seviyesi yüksek canlılardan birisi de kalamardır. Bazı çeşitleri avlanma esnasında koloniyle işbirliği yaparak kendi aralarında düzenli biçimde haberleşirler. İçeğinde melanin bulunmaktadır ve bu melanin insanda deriye rengini veren melaninle aynıdır. Genelde bir tehlike karşısında bu melanin hasebiyle vücudunun rengini değiştirerek düşmana farklı noktadaymış izlenimi verebilir. 

 

Kalamar hayli belli bir kafaya ve simetrik bir vücudumuza sahiptir. Kalamarın gözleri vücudunun tam ortasında yer bulur. Ağız etrafında 8 adet kol ve bu kollardan uzun 2 adet dokumaça sahiptir. Ağzı keskin ve papağan gagasını andırır. İç organlarını koruyan ve su püskürtmesine yardım eden kas örtüsüyle kaplıdır. Alt gövde bölümünde ise iki adet solungaç bulunmaktadır. Benzer zamanda salgı ve üreme sistemleri de bu bölgededir. Su püskürtme yeteneği su içinde hareketini sağlamaktadır. Bir kalamarın hızı normal iyi yüzen bir insan hızından üç kat daha çok olabilir. Vücudumuzu benzer zamanda renk pigmentleri ile kaplıdır. Düşmanlarından korunması için bazen farklı renklere girebilir. 

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Kolyoz nasıl bir balıktır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?