Kakule nasıl demlenir?

Birçok halde kullanılabilen kakule bitkisinin çayını yaparak yukarıdaki faydalardan yararlanabilirsiniz. Kakule çayını demlemek için ...

 

Kakule sene süresince yeşil kalan ve güney Hindistan'da bolca yetişen bir bitki olarak bilinir. Dik kalın sapları vardır ve 30-50 cm boylarına kadar ulaşabilir. Bitkinin tohumları ise uçucu yağlar içerir ve türlü rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Türlü rahatsızlıklara tedavi olarak kullanılmasının yanında parfüm alanında de kakule bitkisi bolca tercih edilir. Kakule benzer zamanda Asya mutfağında birçok yemeği süsler. Kakulenin yararlı olduğu bir takım rahatsızlıkları ise şöyle sıralayabiliriz.

Vücudumuzu temizleyicidir.

Reflüye iyi gelir.

Kolon kanserine karşı korur.

Sindirime yardım eder, hazım sorununu giderir.

Şişkinlikleri alır.

Ağız kokusunu gidermektedir.

Kusmaya ve mide bulantılarına gelir.

Midede yaşanan kramplara iyi gelir.

Bağırsaklarda oluşan parazitleri engeller.

Birçok halde kullanılabilen kakule bitkisinin çayını yaparak yukarıdaki faydalardan yararlanabilirsiniz. Kakule çayını demlemek için ise her şeyden önce 1,5 litre su, 3 yemek kaşığı siyah çay, 3 yemek kaşığı kakule tohumu ve 250 mililitre süt temin etmelisiniz. Gereken malzemeleri temin ettikten sonra hepsinden önce suyu bir tencerede kaynatın. Su güzelce kaynayınca ise büyün malzemeleri suyun içine atın. 10-15 dakika demlenmesini bekleyince ise bir iki kez suyunu süzün ve devamında artık kakule çayınız hazır.

Her bitkide olduğu gibi kakulede de bir takım yan etkilemektedir yaşanabilmektedir. Ama yemeklarde baharat olarak veya çay formunda kullanılan kakulenin çoğunda ciddi bir yan etki tespit edilmemiştir. Nadiren görülebilen midede hassasiyet hissi ve safra kesesinde ağrı hissedilebilir. Safra taşı olan insanların ise kakule çayı tüketmesi uzmanlarca pek önerilmez. Benzer zamanda kakule bitkisine alerjisi olan insanların kakule çayını içmesi sonucu vücudumuzun türlü bölümlerinde şişlik, göğüs ağrısı, nefes alma zorluğu gibi bir takım sorunlar yaşanabilmektedir. Buna istinaden bitkiye alerjisi olanların da kakule çayını tüketmesi pek önerilmez. Ek olarak hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlar kakule çayını tüketmemelidir.

 

Kakule tohumları uyarıcı etki yaptığı için Arap ülkelerinde afrodizyak olarak kullanılır. Çin tıbbında ise çölyak hastalığının en etkili tedavisi olarak kullanılmaktadır. Zihni canlandıran kakule tohumlarını benzer zamanda yemeklerinizde baharat olarak kullanarak da yararlarından yararlanabilirsiniz.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Havuç nasıl soyulur? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?