Kakao nasıl saklanır?

Ebegümecigiller ailesinden gelen kakao 7-8 metre uzunluğunda tropikal bir bitki çeşididir. Tüketilen kısmı çekirdeğidir ve bu çekirde...

 

Ebegümecigiller ailesinden gelen kakao 7-8 metre uzunluğunda tropikal bir bitki çeşididir. Tüketilen kısmı çekirdeğidir ve bu çekirdeğin öğütülmesiyle evlere kakao tozu olarak girer. Kakao, Afrika'nın yerel mutfakları dışında yalnızca çikolata ve sütlü tatlı yapımı için kullaınlır. Türk mutfağı için de hayli kullanılabilir bir tatlı malzemesidir. Bu malzemeyi evde uzun zaman saklamak için birkaç püf noktasını bilmek gerekmektedir 

Kakaonun saklama koşullarının diğer baharatların saklama koşullarından en büyük farkı kabıdır. Kakao için saklama kabının cam olma şartı yoktur. Plastik kaplar içinde de uzun zaman taze bir biçimde muhafaza edilebilmektedir. Cam kavanozlarda olduğu gibi plastik kaplarda da önemli olan hava almayan bir kapağa sahip olmasıdır. Vakumlu saklama kapları kakao için en ideal kaplardandır.

Kakao toz formunda bir ürün olduğundan ötürü en ufak bir neme karşı dahi hayli duyarlıdır. Topaklanmaya ve hamur kıvamına gelmeye uygun malzemedir. Nemi içine alan kakao o an kullanılmazsa tüketilemeyecek hale gelir. Hem toz yapısı aynı zamanda tadı bozulur ve kısa zamanda bakteri üretmeye başlar. Bu yüzden kakaoyu kuru bir ortamda ve sızıntısı olmayan bir kap içinde saklamak gerekmektedir.

Kakaonun arada bir güneş ışığı görmesinde yarar vardır. Tropikal bir bitkinin ürünü olduğundan ötürü güneşe kimi zaman ihtiyaç duyar ve böylelikle tazeliğini korur.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Sumak nasıl saklanır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?