Kadrolu memur nasıl olunur?

Kadrolu memur olabilmek için üniversite veyahut lise seviyesinde, iki senede bir açılan kpss sınavına girmeniz gerekmektedir. Eğitim ...

 

Devlette memurluklar sözleşmeli ve kadrolu memurluk olmak üzere iki gruptur. Sözleşmeli memurlar çalıştıkları devlet kurumuyla her sene sözleşme imzalar ve hakları bu sözleşmelere göre belirlenir. Kadrolu memurlar ise aday memurluklarını tamamlayınca Anayasa güvencesine girerler ve bütün hakları kanunlar tarafından korunur.

Kadrolu memur olabilmek için üniversite veyahut lise seviyesinde, iki senede bir açılan kpss sınavına girmeniz gerekmektedir. Eğitim fakültesi mezunları ve maliye, ilahiyat, iktisat vs. yani alan bilgisi gerektiren kısımlardan mezunsanız her sene ekstra alan kpss sınavına girersiniz. KPSS sınavında aldığınız puan dört merkezi atamada da kullanılabilmektedir. Bunun dışında açıktan alımlar olur. Kurum, personel ihtiyacı olduğu zaman maliyeden izin çıkartığı taktirde KPSS puanı + mülakatla kadrolu personel alabilir.

Lisans düzeyinden mezun olan ve kpss giren bir kişi eğitim fakültesi mezunuysa her sene öğretmenlik alan bilgisi ve eğitim kpss sınavına girer. Mezun kişi alan bilgisi gerektiren kısımlardan mezun olmuşsa her sene alan sınavına ve kurumların yapacağı yazılı ve sözlü mülakatlara girer. Onun dışarısındaki bölgeler kendilerine açılan kadrolardan tercih yaparlar. Her mezunun tercih yapabileceği ortak kadro kodu 4001'dir. Bu kodda alımlar dört atama sonuç kısmında 84 puana kadar düşer.

Lise düzeyinden mezun olan memur adayları eğer meslek lisesi veyahut imam hatip lisesi mezunu değilse merkezi alımlarda 2001 kodundan yani her mezunun tercih edebileceği koddan tercih yapabilirler. Ne yazık ki bu koda çok az kadro gelir. Bu koda verilen kadrolu memurluklar genellikle hizmetli ve şoförlük kadrolarıdır. Ama en düşük memur maaşının asgari ücretin iki katı olduğunu düşünürsek ki en düşük maaş alan memur hizmetlidir. Bu kadrolar için bile ciddi bir yarış vardır ve bu kadrolara 90 civarı puanla fakat atanılabilir. Meslek lisesi mezunları daha şanslıdır. Örnek vermek gerekirse sağlık meslek mezunu bir kişi 70 puanla hemşire olabilir. Teknisyenler açıktan alımlarla yapılmış olan mülakatlarla ve merkezi atamayla çok kadroya düşük puanlarla yerleşebilir.

 

Ortak kodlar kısmından alım olmayan ve kpssden yüksek puan almış aday içi merkezi atamada atanmanın tek yoludur.Yukarıda yazdığım ortak kod taban puanları, eski atmalar göz önüne alınmak suretiyle yapılmış tahminlerdir. Devlet Personel Başkanlığının oluşturacağı atama kılavuzuna göre bu puanlar yükselip düşebilir.

Önlisans düzeyinden mezun olan ve kpss ye giren bir kişi için yukarıda lise düzeyi hakkında yazdığım şeyler aynen geçerlidir. Önlisansın her bireyin tercih edebileceği ortak kodu 3001 dir. Bu kod 4 merkezi atama sonuç kısmında 84 puanlara kadar düşer. Ortak kod dışında hangi kısım mezunuysanız o kısım için açılan kadrolara veyahut açıktan alım yapan kurumlara başvurabilirsiniz.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Polis nasıl olunur? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?